35.5 C
Sarajevo
четвртак, 24 јуна, 2021

Zatvorene liste želja i vlasti i opozicije u RS

SARAJEVO, BANJALUKA – Iako se već godinama ne mogu dogovoriti ni o čemu, vlast i opozicija u Republici Srpskoj slažu se u jednom, a to je da mandat treba da pripadne političkoj partiji, a ne pojedincu, kako je to sada slučaj.

I jedni i drugi već su se izjasnili o ovom pitanju i, kako kažu, na tome će insistirati tokom razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, istovremeno naglašavajući da se samo na taj način mogu spriječiti politička korupcija i kupovina poslanika i odbornika koja je sveprisutna u Republici Srpskoj. Trenutno, mandati pripadaju onome ko ih osvoji i zato nisu rijetki slučajevi „preletača“ koji mandat osvoje preko liste jedne političke partije, a u toku četiri godine napuste tu partiju i pređu u neku drugu bez ikakve obaveze prema stranci preko koje su i sjeli u poslaničke ili odborničke klupe.

Nakon sastanka Radne grupe opozicionih stranaka za izmjenu Izbornog zakona saopšteno je da je, „zbog masovne pojave prodaje poslanika, potrebno vratiti mandate političkim partijama i ne dozvoliti da i u budućnosti upravljaju oni koji su na vlast došli političkim trgovinama i grubim izigravanjem volje građana“.

Takođe, još ranije, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je da je jedini način da se u BiH uspostavi zdrava demokratska politička borba taj da mandati pripadaju partijama.

„Onda ne bismo imali razna bježanja, pobjege, već bismo imali institucije demokratskog karaktera i demokratski sistem, i ja bih to podržao“, rekao je tada Dodik, dodajući da su „otvorene liste temelj političke korupcije, jer se u pojedinim opštinama tačno zna cijena prelaska određenog odbornika iz jedne u drugu političku opciju“.

Za razliku od političkih partija, stručnjaci smatraju da se uvođenjem tzv. zatvorenih lista politička korupcija ne bi smanjila, ali bi se drastično ojačala moć lidera političkih partija, koji i danas, kako kažu, više nego što treba upravljaju procesima u BiH.

„Političke partije, posebno opozicione, razočarane su razvojem političke korupcije i političkim trgovinama, što je obesmislilo izbore. Otvorene liste daju više prostora za politički pluralizam i umanjuju moć lidera partije, a ako mandat kojim slučajem pripadne političkoj partiji, to će zapravo učvrstiti volju lidera“, rekla je  za „Nezavisne novine“ Tanja Topić, politički analitičar.

Ona naglašava da bi zatvorene liste potakle poltronstvo i trgovinu unutar samih partija, istovremeno ističući da mandate treba i dalje zadržati kao lične, a okrenuti se bitnijim problemima, kao što je spremanje biračkih odbora, jer je to mnogo bitnije nego kome pripada mandat.

Iako se političke partije u Federaciji BiH još nisu eksplicitno izjasnile o tome treba li ili ne da mandat pripadne političkoj partiji ili pojedincu, činjenica je da međunarodne organizacije i predstavnici međunarodne zajednice u BiH to neće dozvoliti, i to iz razloga jer je evropski standard otvorena lista.

„To nije prvi put. Od 2006. godine pojedine partije traže zatvorene liste, ali je evropski standard otvorena lista. Zatvorenim listama će se mnogi suprostaviti. Znam da će Evropska komisija biti protiv, kao i OSCE, i tako je bilo i ranije. Priča o borbi protiv ‘preletača’ zatvorenim listama, međutim ti ‘preletači’ su plod stranaka“, rekao je Vehid Šehić, analitičar i bivši predsjednik CIK-a.

Изворnezavisne
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Ukraden novac iz samouzlužne autopraone

Nepoznata osoba, ili više njih, provalila je u aparate na jednoj samouslužnoj autopraoni u Modriči, odakle je ukraden novac.

Hrvatska ima neiskorištenih 450.000 vakcina, BiH donira 30.000

ZAGREB - Hrvatska će zemljama u regiji donirati 50.000 doza vakcina, i to 30.000 Bosni i Hercegovini te po 10.000 Crnoj Gori...

Twitter zatvorio sve profile koji su prenosili poruke Donalda Trampa

Twitter je ove sedmice zatvorio nekoliko profila kojima je namjera bila prenositi poruke bivšeg predsjednika Donalda Trampa koji je u januaru zauvijek...

Pripreme za vojnu paradu u Moskvi, održana još jedna proba

MOSKVA - Na Crvenom trgu u Moskvi održana je još jedna proba za vojnu paradu koja će biti održana u nedjelju povodom...

Повезане новости

Nešić: Besmisleno je da Srbi svoje Kosovo menjaju za svoju Republiku Srpsku

Predsednik DNS-a je rekao da "nije srpska državna teritorija sličica iz albuma da je menjamo tek tako, a pogotovu ne sami među sobom"....

SDP inicira formiranja trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj

SARAJEVO – SDP danas je obznanio inicijativu za formiranjem trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj. Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a,...

Lukić: Politika dočekivanja na mač bilo čega što dolazi iz Srpske

Kada se iz Sarajeva prijeti ratom, onda je to borba za cjelovitost BiH, a kada Srbi hoće mirno da razgovaraju o njenoj...

Objavljen Program reformi: Dokument pun opštih mjesta bez konkretnih planova

BANJALUKA, SARAJEVO - Bosna i Hercegovina pripremila je Program reformi, novi dokument koji bi trebalo da bude upućen u centralu NATO-a u...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x