30 C
Sarajevo
четвртак, 24 јуна, 2021

Javne nabavke zapele u parlamentu BiH

BANJALUKA, SARAJEVO – Iako je novi zakon o javnim nabavkama u parlamentarnu skupštinu ušao optimistično, postoje ozbiljne naznake da su u toku političke opstrukcije da se spriječi usvajanje ovog dokumenta.

Naime, kako nam je rečeno, sve političke stranke su iskazale spremnost da se zakon usvoji, a kad je ušao u parlamentarnu proceduru u prvom čitanju, u Predstavničkom domu je prošao bez ikakvih problema. Međutim, nakon što je završena komisijska faza te usvojeni amandmani, zakon je „zaglavio“ u drugom čitanju, a kako nezvanično saznajemo, postoje aktivni pokušaji da se spriječi da zakon konačno bude i usvojen. Osim toga, kako nam je naglašeno, zastoj je došao i u Domu naroda BiH, i to u prvom čitanju, bez naznaka kada bi ovaj proces mogao biti završen.

„Ima dovoljno vremena da zakon bude usvojen do juna, ako bude bilo dobre volje. Time bismo ispunili jedan od 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i doveli se u situaciju da prije dobijemo pozitivno mišljenje na kandidaturu. Nažalost, čini se da za tako nešto ne postoji apetit“, rekao nam je naš sagovornik.

U Kancelariji EU u BiH za „Nezavisne“ kažu da očekuju hitno usvajanje predloženih izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama s ciljem, kako su istakli, daljeg usklađivanja bh. zakonodavstva u oblasti javnih nabavki sa Direktivama EU o javnim nabavkama iz 2014. godine.

„EU nastavlja da podržava Agenciju za javne nabavke BiH i druge sudionike u ovoj oblasti kako bi se osiguralo dalje postepeno usklađivanje sa pravnom stečevinom EU u okviru procesa pristupanja. Takođe podsjećamo na važnost poštivanja odredaba iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH koje se tiču preferencijalnog tretmana domaćih ponuđača“, rečeno nam je u ovoj kancelariji.

Podsjećanja radi, „Nezavisne“ su prije pola godine pisale da BiH neće biti u mogućnosti da primi sredstva iz devet milijardi evra grantova za infrastrukturne projekte ako zakon o javnim nabavkama ne bude usklađen s evropskim standardima. Evropska unija je zabrinuta da bi postojala opasnost da bi pojedina preduzeća bliska političkim strukturama u BiH onemogućila preduzećima iz BiH i EU koja nemaju političku podršku da se pošteno takmiče za dobijanje ugovora.

U Agenciji za javne nabavke BiH su uvjereni da će, ako ovaj zakon bude usvojen, on biti usklađen s evropskim standardima i normama.

„Ovim zakonom se uvode antikorupcijske odredbe, organizacijske novine u sistemu javnih nabavki BiH, daje legislativni okvir za dalji razvoj elektronskih javnih nabavki, uvodi dodatna transparentnost javnih nabavki, reformira sistem javnih nabavki u BiH te stvaraju pretpostavke za potpuno usklađivanje s legislativom EU u skoroj budućnosti“, smatraju oni.

S druge strane, u Udruženju građana „Tender“ smatraju da ni ova rješenja koja su predložena ne odgovaraju evropskim standardima i normama. Kako oni tvrde, ovaj dokument ne nudi antikoruptivna rješenja i mehanizme, koji bi omogućio suzbijanje korupcije u javnim nabavkama.

„Najeklatantniji primjer za prethodno navedeno je apsolutna neodgovornost u ugovornim organima po pitanju kršenja odredaba Zakona o javnim nabavkama, dok za rješavanje istog problema Direktiva EU odlučno insistira i na razmjernom, efikasnom i zastrašujućem kažnjavanju nepoštovaoca odredbi zakona“, smatraju oni.

Изворnezavisne
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Ukraden novac iz samouzlužne autopraone

Nepoznata osoba, ili više njih, provalila je u aparate na jednoj samouslužnoj autopraoni u Modriči, odakle je ukraden novac.

Hrvatska ima neiskorištenih 450.000 vakcina, BiH donira 30.000

ZAGREB - Hrvatska će zemljama u regiji donirati 50.000 doza vakcina, i to 30.000 Bosni i Hercegovini te po 10.000 Crnoj Gori...

Twitter zatvorio sve profile koji su prenosili poruke Donalda Trampa

Twitter je ove sedmice zatvorio nekoliko profila kojima je namjera bila prenositi poruke bivšeg predsjednika Donalda Trampa koji je u januaru zauvijek...

Pripreme za vojnu paradu u Moskvi, održana još jedna proba

MOSKVA - Na Crvenom trgu u Moskvi održana je još jedna proba za vojnu paradu koja će biti održana u nedjelju povodom...

Повезане новости

Hapšenja zbog prijetnji novinaru „Avaza“

SARAJEVO - Pripadnici Specijalne jedinice MUP-a KS uhapsili su danas više osoba zbog prijetnji novinaru "Dnevnog avaza", saopšteno je iz te redakcije.

Zeničanka pala sa kilogramom droge

ZENICA - Pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZKD) uhapsili su četrdesetjednogodišnju Zeničanku T.E. te u pretresu stana koji koristi pronašli oko kilogram droge.

FBiH: Dozvoljeno okupljanje do 30 ljudi na otvorenom

U Federaciji BiH od danas je dozvoljeno okupljanje do 30 lica na otvorenom. Ovo je predviđeno jednom od...

Poljska donirala BiH zaštitnu opremu za borbu protiv virusa korona

SARAJEVO - Republika Poljska dopremila je četvrti kontingent medicinske i zaštitne opreme Bosni i Hercegovini za borbu protiv pandemije COVID-19.
0
Коментариши ову вијест...x
()
x