35.5 C
Sarajevo
четвртак, 24 јуна, 2021

Čavušoglu o „non-paperu“: To su papiri sa zadnjom namjerom

SARAJEVO – Mevlit Čavušoglu, šef turske diplomatije, kazao je danas u Sarajevu da bez obzira na pandemiju Turska nastavlja kontakte sa BiH.

On je nakon sastanka sa Biserom Turković, ministricom vanjskih poslova BiH, kazao da će obaviti posjetu Predsjedništvu BiH, a nakon toga sa predsjedavajućim Vijeća ministara, te sa kolegijumom oba doma Parlamenta BiH. 

„Da potvrdim još jednom razgovarali smo i razmotrili naše odnose koji su na političkom nivou izvrsni i razmotrili smo kako da i druge oblasti donesemo na isti novo. Naša podrška će biti kao i do sada, a pogotovo u pandemiji kovida 19“, kazao je Čavušoglu.

Prema njegovim riječima „naša trgovinska razmjena bez obzira na pandemiju nije opala“ i dodao da će i dalje razmatrati i pronaći način kako da ova trgovina bude izbalansirana više.

Naveo je da su razmotrili dokle su stvari stigle i realizaciji auto-puta Sarajevo-Beograd.

„Razmijenili smo mišljenja o aktuelnim dešavanjima u BiH i mi snažno podržavamo integritet BiH. Radujemo se što su u Mostaru održani izbori nakon 12 godina“, kazao je Čavušoglu i dodao da su „u zadnje vrijeme  aktuelni ‘papiri’ koji su za cijelu Evropu i region opasni“.

„Ovi anonomni uradci koji su se plasirali apsolutno nikome ne mogu biti od koristi. Ovo su papiri sa zadnjom namjerom. Mi podržavamo integraciju BiH i svih zemalja u Euroatlanski uniju. Nastavićemo trilateralu BiH – Turska – Srbija jer vjerujemo da u mnogome utiče na region“, rekao je Čavušoglu i istakao da je razgovarao sa Slovenijom.

„Razgovarao sam sa Slovenijom koja je rekla da nema veze s tim, treba da se usmjerimo na projekte koji će nam pomoći, poput auto-puta Sarajevo -Beograd. U Srbiji su građevinski radovi u toku, nadamo se da će i u BiH ubrzo biti“, rekao je Čavušoglu.

Dodao je da trenutno i oni nabavljaju vakcine od drugih proizvođača, te da su ispitivanja njihove vakcine u trećoj fazi.

Ukoliko sve bude ok, prema njegovim riječima, ubrzo će proizvoditi svoju vakcinu, ali i u jednom i u drugom slučaju, nastaviće pomagati BiH.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH danas se, nakon susreta sa Mevlutom Čavušogluom, ministrom vanjskih poslova Turske, zahvalila se Vladi Turske i narodu na pomoći koju su BiH pružili u pandemiji, naročito na donaciji vakcina.

„Mi smo danas imali sadržajan dnevni red jer su odnosi dvije zemje bogati i sadržajni i stalno se unapređuju. Danas je na Vijeću ministara odluka o saradnji sa Turskom, koja treba da bude popodne. Sada već ulazimo u fazu realizacije značajnih projekata među kojima je najznačajniji auto-put Sarajevo – Beograd, te da postoji interes svih strana da se auto-put što prije izgradi. Vjerujemo da će to osnažiti veze, a i poboljšati ekonomiju i BiH“, rekla je Turkovićeva, te dodala da smatra da Turska ima stabilizirajuću ulogu u regionu.

Istakla je da nema napretka u regionu bez stabilnosti svih.

Dodala je da Turska podržava integritet i suverenitet BiH i da je saveznik BiH kada je u pitanju saradnja sa NATO.

Ekonomija je takođe bila važan dio razgovora, kazala je, a razgovarano je i o kulturnoj saradnji.

„Iako je trgovinski deficit prisutan, ohrabruje što je proteklih godina pojačan izvoz u Tursku. Ubijeđeni smo da saradnja sa Turskom doprinosi prosperitetu BiH“, smatra ministrica.

Изворnezavisne
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Ukraden novac iz samouzlužne autopraone

Nepoznata osoba, ili više njih, provalila je u aparate na jednoj samouslužnoj autopraoni u Modriči, odakle je ukraden novac.

Hrvatska ima neiskorištenih 450.000 vakcina, BiH donira 30.000

ZAGREB - Hrvatska će zemljama u regiji donirati 50.000 doza vakcina, i to 30.000 Bosni i Hercegovini te po 10.000 Crnoj Gori...

Twitter zatvorio sve profile koji su prenosili poruke Donalda Trampa

Twitter je ove sedmice zatvorio nekoliko profila kojima je namjera bila prenositi poruke bivšeg predsjednika Donalda Trampa koji je u januaru zauvijek...

Pripreme za vojnu paradu u Moskvi, održana još jedna proba

MOSKVA - Na Crvenom trgu u Moskvi održana je još jedna proba za vojnu paradu koja će biti održana u nedjelju povodom...

Повезане новости

Javne nabavke zapele u parlamentu BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - Iako je novi zakon o javnim nabavkama u parlamentarnu skupštinu ušao optimistično, postoje ozbiljne naznake da su u toku...

Zatvorene liste želja i vlasti i opozicije u RS

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako se već godinama ne mogu dogovoriti ni o čemu, vlast i opozicija u Republici Srpskoj slažu se u...

Hapšenja zbog prijetnji novinaru „Avaza“

SARAJEVO - Pripadnici Specijalne jedinice MUP-a KS uhapsili su danas više osoba zbog prijetnji novinaru "Dnevnog avaza", saopšteno je iz te redakcije.

Zeničanka pala sa kilogramom droge

ZENICA - Pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZKD) uhapsili su četrdesetjednogodišnju Zeničanku T.E. te u pretresu stana koji koristi pronašli oko kilogram droge.
0
Коментариши ову вијест...x
()
x