8 C
Sarajevo
петак, 14 маја, 2021

Plate premašile 1.000 KM u devet gradova u Srpskoj

BANJALUKA, SREBRENICA – Iako je prošla godina, zbog situacije izazvane virusom korona, za privredu bila izuzetno teška i izazovna, prosječne plate su u devet lokalnih zajednica u Republici Srpskoj bile veće od 1.000 maraka.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na tom spisku su, godinu ranije, bili Stanari, Ugljevik, Gacko i Banjaluka, a 2020. godine su im se pridružili i Istočni Mostar, Istočno Novo Sarajevo, Srebrenica, Trebinje i Foča.

Apsolutni lider u Srpskoj su Stanari, gdje se prošle godine u prosjeku zarađivalo 1.295 maraka. Prosjek u Banjaluci iznosio je 1.084, u Gacku 1.162, u Istočnom Mostaru 1.044, a u Istočnom Novom Sarajevu 1.050 KM. U Srebrenici se u prosjeku zarađivala 1.051 KM, u Trebinju 1.015, u Ugljeviku 1.226, a u Foči 1.055 maraka.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, potvrdio nam je da je upoznat sa podacima prema kojim je plata u tom gradu nadmašila 1.000 maraka, a to tumači kombinacijom više faktora.

„U Trebinju je došlo do određenih promjena, odnosno pretežno je angažovana kvalitetnija radna snaga, pogotovo u oblasti turizma. Ljudi su jednostavno procijenili da im treba kvalitetnija usluga, a samim tim i kvalitetniji kadar. Onda su morali da podignu plate“, rekao je Ćurić za „Nezavisne novine“.

Kako je dodao, blizina Trebinja Dubrovniku uticala je na to da je određeni broj ljudi, zbog većih plata, odlazio iz grada na Trebišnjici u susjedni grad na obali Jadranskog mora.

„Onda su privrednici bili prinuđeni da povećavaju plate da bi zadržali kvalitetniji kadar“, naveo je Ćurić, koji je optimističan i kada je riječ o 2021. godini, što argumentuje i činjenicom da je u prethodnih nekoliko dana Trebinje bilo prepuno posjetilaca.

Milan Vukadinović, načelnik opštine Foča, kaže da je ohrabrujući podatak to što je prosječna plata u toj lokalnoj zajednici veća od 1.000 maraka. Međutim, neke stvari je, sudeći po njegovim riječima, potrebno popraviti.

„Nisam zadovoljan, jer i dalje imamo veliki broj nezaposlenih ljudi. Posvetiću se tome da tu probamo promijeniti poslovnu klimu, odnosno ambijent. Ohrabrujuće je to što Srbija planira da 17. maja ovdje postavi kamen temeljac za izgradnju elektrana na Drini, što je naša razvojna šansa“, naveo je Vukadinović za „Nezavisne novine“.

Prema njegovim riječima, u Foči je više od 2.500 nezaposlenih, što je, kako tumači, dovoljan podatak koji ukazuje da je to potrebno mijenjati.

„Naravno, načelnik i opština ne mogu to da urade direktno, ali mogu da prave ambijent odnosno poslovnu klimu da se ovdje otvaraju nova radna mjesta“, naglasio je Vukadinović.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najniža prosječna plata tokom prošle godine bila je u Kupresu, a iznosila je 640 maraka. Takođe, prema istom izvoru, prosjek u Srpskoj je u 2020. godini bio 956 KM, što je za 50 maraka više u odnosu na 2019. godinu, a tačno 99 maraka više nego 2018. godine. Ipak, ni taj rast nije prevelika utjeha dobrom dijelu potrošača.

Naime, prema podacima Saveza sindikata Republike Srpske, sindikalna potrošačka korpa za mart ove godine iznosila je 1.960 maraka, dok je prosječna plata nakon oporezivanja u Republici Srpskoj isplaćena u tom mjesecu iznosila 978 maraka.

Изворnezavisne
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Ukraden novac iz samouzlužne autopraone

Nepoznata osoba, ili više njih, provalila je u aparate na jednoj samouslužnoj autopraoni u Modriči, odakle je ukraden novac.

Hrvatska ima neiskorištenih 450.000 vakcina, BiH donira 30.000

ZAGREB - Hrvatska će zemljama u regiji donirati 50.000 doza vakcina, i to 30.000 Bosni i Hercegovini te po 10.000 Crnoj Gori...

Twitter zatvorio sve profile koji su prenosili poruke Donalda Trampa

Twitter je ove sedmice zatvorio nekoliko profila kojima je namjera bila prenositi poruke bivšeg predsjednika Donalda Trampa koji je u januaru zauvijek...

Pripreme za vojnu paradu u Moskvi, održana još jedna proba

MOSKVA - Na Crvenom trgu u Moskvi održana je još jedna proba za vojnu paradu koja će biti održana u nedjelju povodom...

Повезане новости

Ukraden novac iz samouzlužne autopraone

Nepoznata osoba, ili više njih, provalila je u aparate na jednoj samouslužnoj autopraoni u Modriči, odakle je ukraden novac.

Skoko: Vlada duguje objašnjenje i izvinjenje borcima i građanima

BANJALUKA - Premijer, resorni ministar i članovi komisije koja je utvrdila kriterijume za aplikaciju za novčana sredstva za borce Republike Srpske dužni...

Poziv rizičnim kategorijama stanovništva u RS na besplatnu vakcinaciju

BANJALUKA - Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pozivalo je danas osobe sa hroničnim...

Petković: Skupština ne može oduzeti povelje

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je danas Srni da ova institucija ne može oduzeti povelje zaslužnima za stvaranje Srpske,...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x