8 C
Sarajevo
петак, 14 маја, 2021

Građevinci u RS rade punom parom, niče i retail park u Gradišci

GRADIŠKA – Broj izdatih građevinskih dozvola za gradnju u martu ove godine u odnosu na isti mjesec 2020. veći je za 100 odsto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Dok su neke privredne grane teško pogođene pandemijom, građevinarstvo u Republici Srpskoj bilježi pozitivne rezultate.

Ovo potvrđuje i Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori RS, istakavši da je oblast visokogradnje, posebno u dijelu stanogradnje, bila u konstantnoj ekspanziji u zadnjem periodu.

„Ono što želim istaći jeste da je građevinski sektor uskladio poslovne aktivnosti s novonastalim režimom i poslovao tokom pandemije poštujući propisane mjere o ličnoj zaštiti stanovništva, dezinfekciji gradilišta kao i uopšteno ponašanju u novonastaloj situaciji. S obzirom na ovo, sektor građevinarstva je poslovao u dosta smanjenom obimu i u skladu s preporukama Vlade RS“, objasnio je Petrović.

Prema njegovim riječima, smanjen kapacitet radnika u cilju sprovođenja epidemioloških mjera o ličnoj zaštiti stanovništva doveo je do toga da je vrlo teško pričati o produktivnosti privrednih društava u ovakvim uslovima poslovanja u dobrom dijelu prethodne godine.

Ipak, podsjetimo, ova godina počela je optimistično, na šta ukazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Kada je u pitanju sama pandemija, sve industrije morale su nalaziti način kako da se suoče s ovakvim presedanom i uslovima koje niko nije mogao predvidjeti. U sjeni svih priča o virusu korona, pojedine firme su našle način da nastave započete procese i strateške planove prilagode novonastalim uslovima.

Kao pozitivan primjer nameće se projekat „Centrum Retail park“ u Gradišci, koji je najveći takav kompleks u Bosni i Hercegovini, čija se gradnja privodi kraju.

Poseban uspjeh investitora predstavlja to što su ovakav projekat, koji će se prostirati na 18.000 kvadratnih metara, uspjeli izvesti u vrijeme korona krize.

„Dinamika radova se odvija po planu koji je usvojen prije pandemije, a svečano otvaranje planirano je u oktobru. Osim samog Retail parka, u planu je i izrada kružne saobraćajnice kojom će biti omogućen brz i lak prilaz parkingu, a sve planiramo završiti do oktobra. Ključna stavka je sama lokacija, koja je uz najprometniji granični prelaz, onaj u Gradišci, na putnom pravcu koji direktno vodi do EU“, istakao je Branko Vidaković, komercijalni direktor kompanije „Centrum Trade“.

Dakle, dok domaća kompanija „Centrum Trade“ uspješno privodi kraju svoj veliki projekat, pozitivnih primjera ima još, a odnose se na izgradnju stanova u Srpskoj.

„Početak 2021. godine donio je dodatno povećanje tražnje za stanovima, što je prouzrokovalo da i pored dinamične gradnje imamo problem s nedostatkom stanova“, istakao je Petrović.

Objasnio je da je sve ovo izazvano time što je u protekloj godini u dobroj mjeri stala prodaja stanova, a što je za dalju posljedicu imalo direktno obustavljanje gradnje već dogovorenih poslova, kao i planiranja novih investicija.

„Sve ovo uticalo je i na drastično manji broj izdatih građevinskih dozvola u ovom periodu prethodne godine jer svi su bili u fazi čekanja dok se stanje u potpunosti ne normalizuje. Srećom po ovaj sektor, početkom jula 2020. godine potražnja za stanovima dostigla je prije pandemijski nivo, tako da je krenula tražnja za izdavanjem građevinskih dozvola kako u 2020. tako i u 2021. godini“, rekao je Petrović.

Изворnezavisne
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Ukraden novac iz samouzlužne autopraone

Nepoznata osoba, ili više njih, provalila je u aparate na jednoj samouslužnoj autopraoni u Modriči, odakle je ukraden novac.

Hrvatska ima neiskorištenih 450.000 vakcina, BiH donira 30.000

ZAGREB - Hrvatska će zemljama u regiji donirati 50.000 doza vakcina, i to 30.000 Bosni i Hercegovini te po 10.000 Crnoj Gori...

Twitter zatvorio sve profile koji su prenosili poruke Donalda Trampa

Twitter je ove sedmice zatvorio nekoliko profila kojima je namjera bila prenositi poruke bivšeg predsjednika Donalda Trampa koji je u januaru zauvijek...

Pripreme za vojnu paradu u Moskvi, održana još jedna proba

MOSKVA - Na Crvenom trgu u Moskvi održana je još jedna proba za vojnu paradu koja će biti održana u nedjelju povodom...

Повезане новости

Ukraden novac iz samouzlužne autopraone

Nepoznata osoba, ili više njih, provalila je u aparate na jednoj samouslužnoj autopraoni u Modriči, odakle je ukraden novac.

Skoko: Vlada duguje objašnjenje i izvinjenje borcima i građanima

BANJALUKA - Premijer, resorni ministar i članovi komisije koja je utvrdila kriterijume za aplikaciju za novčana sredstva za borce Republike Srpske dužni...

Poziv rizičnim kategorijama stanovništva u RS na besplatnu vakcinaciju

BANJALUKA - Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pozivalo je danas osobe sa hroničnim...

Petković: Skupština ne može oduzeti povelje

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je danas Srni da ova institucija ne može oduzeti povelje zaslužnima za stvaranje Srpske,...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x