8 C
Sarajevo
петак, 14 маја, 2021

Za 45% hrvatskih maturanata pozdrav „Za dom spremni“ u redu

ZAGREB – Većina anketiranih maturanata u Hrvatskoj smatra da je u redu koristiti ustaški pozdrav „Za dom spremni!“, dok je smanjen broj onih koji Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH) ne smatraju zločinačkom.

Na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka predstavljeni su rezultati istraživanja o političkoj pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola.

Oko 45 odsto maturanata smatra da je u redu koristiti pozdrav „Za dom spremni!“, a 25 odsto je protiv toga. Neodlučno je čak 30 odsto.

Kada je riječ o NDH, u istraživanju prije šest godina više od 72 odsto maturanata nije smatralo da je riječ o fašističkoj tvorevini, dok je sada takvog mišljenja tek nešto više od 15 odsto njih.

Stav mladih Hrvata o Jugoslaviji većinom je negativan.

Više od polovine maturanata smatra da je Jugoslavija bila komunistička diktatura, dok pola njih smatra da su Hrvati u toj državi bili podređeni.

Više od 90 odsto ispitanih učenika može se zamisliti u prijateljskom odnosu sa osobom druge vjere ili nacije, a samo 10 odsto smatra da bi etnički Hrvati u Hrvatskoj trebali da imaju veća prava.

Maturanti uglavnom nisu saglasni sa tim da bi se Hrvatska trebala definisati kao država hrvatskog naroda.

Prema osobama homoseksualne orijentacije primjetna je tendencija tolerancije u odnosu na istraživanje iz 2015. godine, ali je procenat mladih koji smatraju da je homoseksualnost vrsta bolesti i dalje visok, pa tako misli 33 odsto anketiranih.

Sličan procenat smatra da bi homoseksualcima trebalo zabraniti javne istupe, a pola anketiranih hrvatskih maturanata smatra da homoseksualci ne bi trebali javno da govore o svojoj orijentaciji, prenosi portal „Dnevnik“.

Изворnezavisne
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Ukraden novac iz samouzlužne autopraone

Nepoznata osoba, ili više njih, provalila je u aparate na jednoj samouslužnoj autopraoni u Modriči, odakle je ukraden novac.

Hrvatska ima neiskorištenih 450.000 vakcina, BiH donira 30.000

ZAGREB - Hrvatska će zemljama u regiji donirati 50.000 doza vakcina, i to 30.000 Bosni i Hercegovini te po 10.000 Crnoj Gori...

Twitter zatvorio sve profile koji su prenosili poruke Donalda Trampa

Twitter je ove sedmice zatvorio nekoliko profila kojima je namjera bila prenositi poruke bivšeg predsjednika Donalda Trampa koji je u januaru zauvijek...

Pripreme za vojnu paradu u Moskvi, održana još jedna proba

MOSKVA - Na Crvenom trgu u Moskvi održana je još jedna proba za vojnu paradu koja će biti održana u nedjelju povodom...

Повезане новости

Hrvatska ima neiskorištenih 450.000 vakcina, BiH donira 30.000

ZAGREB - Hrvatska će zemljama u regiji donirati 50.000 doza vakcina, i to 30.000 Bosni i Hercegovini te po 10.000 Crnoj Gori...

Plenković osudio govor mržnje u Borovu Selu

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je danas antisrpsko skandiranje u Borovu Selu kod Vukovara na pravoslavni Vaskrs, istakavši da nema...

Tlo u Hrvatskoj ne miruje: Potres od 3,2 stepena Rihtera u Jadranu

Zemljotres jačine 3,2 stepena Rihterove skale zabilježen je jutros u Jadranskom moru, 39 kilometara južno od ostrva Vis, javlja Evropski mediteranski seizmološki...

Capak: Treći talas epidemije u Hrvatskoj je završen

ZAGREB - Treći talas epidemije korona virusa u Hrvatskoj je završen, izjavio je danas direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.
0
Коментариши ову вијест...x
()
x