8 C
Sarajevo
петак, 14 маја, 2021

Poziv opoziciji na razgovor o inicijativi za dijalog između Srpske i FBiH (VIDEO)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik pozvao je danas opoziciju u Republici Srpskoj da razgovaraju o inicijativi za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH.

– Evo pozivam ih da razgovaramo. Neka oni odrede mjesto i vrijeme i ja ću doći. A ja ih pozivam na razgovor – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On ističe da je SNSD pokrenuo ovu inicijativu i da to nije problem, ali mora i to „zvanje“ da bude sigurno, odnosno da ne bude da zove one koji kažu da neće, pa prave dva dana galamu oko toga.

Dodik je istakao da su svi pokušaji SNSD-a u prošlosti da razgovara sa opozicijom bili izvrgnuti nekom podsmijehu.

– Јa bih volio, naravno, da do toga dođemo, ali sa ovakvom opozicijom i njihovim rukovodstvom, koji su već prodati, koji su nekoliko puta već izdali Republiku Srpsku, ne možemo očekivati nikakav konsenzus. Biće pravo čudo ako oni budu uključeni u taj konsenzus. Јa ću biti iznenađen, ali će mi biti drago da se to desi, mada nisam siguran – rekao je Dodik.

On je istakao da u svakom slučaju SNSD ima dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske da izglasa te platforme.

– Ono što parlament i mi želimo jeste da razgovor o svim temama, ništa drugo, i mi ne bježimo od toga da razgovaramo o tome kako je moguće da Bosna opstane, ali isto tako, ako je nemoguće da opstane onda je sasvim logično da imamo ideju kako treba da se raziđemo. Ta jedna široka platforma omogućiće dijalog o tome – rekao je Dodik.

On ističe da je u redu ako opozicija misli da u tome ne treba da učestvuje.

– Mi nismo sigurni da će muslimani po dogovoru s njima učestvovati u tom razgovoru, jer očigledno da su odgovori na ovu inicijativu isti iz SDS, PDP i SDA, a to je da nema razgovora. Sa HDZ-om BiH ćemo razgovarati i već u srijedu imam sastanak sa Draganom Čovićem da analiziramo na koji način se možemo kretati – rekao je Dodik.

On je istakao da, ako SDS i PDP neće da učestvuju u ovome i budu dio zajedničke platforme u ime Republike Srpske, oni se sami isključuju, odnosno oni sami to ne žele.

– Za nas je najvažnije i najgore da su oni dio bloka sa SDA, oni nisu dio bloka s nama – naglasio je Dodik.

Prošle sedmice u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a, tačke koje se odnose na inicijative za razgovor o mogućim rješenjima za BiH i pismo visokog predstavnika, pomjerene su na začelje dnevnog reda i trebale bi da budu razmatrane nakon vaskršnjih praznika.

Pomjerene su tačka 3 – Pokretanje inicijative za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i FBiH, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za BiH, na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a, kao i tačka 4 – Razmatranje pisma visokog predstavnika u BiH, od 27. januara 2021. godine, upućeno predsjedniku Narodne skupštine i klubovima poslanika.

Nastavak 16. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske će biti održan u utorak, 11. maja, od 10.00 časova.

Изворrtrs
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Ukraden novac iz samouzlužne autopraone

Nepoznata osoba, ili više njih, provalila je u aparate na jednoj samouslužnoj autopraoni u Modriči, odakle je ukraden novac.

Hrvatska ima neiskorištenih 450.000 vakcina, BiH donira 30.000

ZAGREB - Hrvatska će zemljama u regiji donirati 50.000 doza vakcina, i to 30.000 Bosni i Hercegovini te po 10.000 Crnoj Gori...

Twitter zatvorio sve profile koji su prenosili poruke Donalda Trampa

Twitter je ove sedmice zatvorio nekoliko profila kojima je namjera bila prenositi poruke bivšeg predsjednika Donalda Trampa koji je u januaru zauvijek...

Pripreme za vojnu paradu u Moskvi, održana još jedna proba

MOSKVA - Na Crvenom trgu u Moskvi održana je još jedna proba za vojnu paradu koja će biti održana u nedjelju povodom...

Повезане новости

Zatvorene liste želja i vlasti i opozicije u RS

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako se već godinama ne mogu dogovoriti ni o čemu, vlast i opozicija u Republici Srpskoj slažu se u...

Hapšenja zbog prijetnji novinaru „Avaza“

SARAJEVO - Pripadnici Specijalne jedinice MUP-a KS uhapsili su danas više osoba zbog prijetnji novinaru "Dnevnog avaza", saopšteno je iz te redakcije.

Nešić: Besmisleno je da Srbi svoje Kosovo menjaju za svoju Republiku Srpsku

Predsednik DNS-a je rekao da "nije srpska državna teritorija sličica iz albuma da je menjamo tek tako, a pogotovu ne sami među sobom"....

SDP inicira formiranja trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj

SARAJEVO – SDP danas je obznanio inicijativu za formiranjem trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj. Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a,...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x