13.9 C
Sarajevo
петак, 14 маја, 2021

Hrvatskoj firmi u pandemiji procvjetao posao, grade veliki pogon

Vrijeme pandemije virusa korona uveliko je promijenilo svijet tržišta i poslovanja. Mnogim kompanijama čije je poslovanje bilo početkom 2020. u uzlaznoj putanji naglo je stagniralo. A onima čije je poslovanje bilo vezano za borbu protiv virusa korona, poslovi su se samo otvarali.

Među njima je i firma „Genox“ iz Velike Gorice.

Nakon dvije godine truda i provjera hrvatska firma „Genox“ stekla je važno priznanje – halal sertifikat. „Genox“ je najveći hrvatski proizvođač ekoloških sredstava za dezinfekciju i čišćenje, proizvode ih već gotovo 20 godina, a korisnici su domaćinstva, trgovine, tvornice, farme, bolnice, policija, civilna zaštita… U doba korona krize posao s dezinficijensima je „eksplodirao“, a sad se nadaju i većem izvozu u zemlje u kojima se traži halal certifikat.

Halal kvaliteta predstavlja ukupnost karakteristika proizvoda ili usluga koje su u skladu s islamskim propisima i ispunjavaju zahtjeve kvaliteta te su kao takvi dopušteni potrošačima hrane islamske vjere. „Halal“ je arapska riječ koja znači čisto ili dopušteno te označava u islamu sve stvari i djela koji su prema islamskom zakonu dozvoljeni.

„‘Genox’ udovoljava svim rigoroznim kriterijima za halal proizvod, počevši od toga da ne sadržava niti jednu molekulu alkohola. Jednostavno, ne koristimo ga i to je naša najveća prednost. A koristi ima mnogo: naši su proizvodi sigurni, nisu eksplozivni niti zapaljivi, ne hlape; zbog toga ne trebaju posebne mjere zaštite u rukovanju“, ističe inženjerka molekularne biologije Marijana Ćiško, koja vodi ovu porodičnu firmu u Velikoj Gorici.

„Genox“ u proizvodnji primjenjuje posebnu zaštićenu tehnologiju Aquagen, a za izum je zaslužna upravo inženjerka Marijana Ćiško. Već prije tu su prednost u proizvodnji uočili kupci iz zemalja s muslimanskim stanovništvom, a njihov interes naglo je porastao tokom pandemije.

„Vjerujem kako će nam ovaj certifikat otvoriti mnoga vrata koja će ostati nedostupna onoj velikoj većini čiji su dezinficijensi uglavnom alkoholni. Očekujemo povećani izvoz na tržišta regije, prvenstveno u BiH, ali i na ona udaljena“, poručuje direktorica firme.

Sertifikat su uručili Aldin Dugonjić, koji vodi „Centar za certificiranje halal kvalitete“ pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, te glavni auditor halal kvaliteta Muhamed Mandžić. 

„Prema zadnjim istraživanjima, poduzeća u Hrvatskoj nakon dobivanja halal certifikata povećaju izvoz svojih proizvoda od 1 do 50 posto. Uzevši u obzir strelovit rast i razvoj halal tržišta, naša očekivanja za Genox proizvode su velika, ali rezultati, jasno, ovise i o prodajnim i marketinškim aktivnostima na tržištu“, rekao je Aldin Dugonjić.

Naveo je da su u 10 godina postojanja Centra izdali više od 150 certifikata, a u bazi halal sertifikovanih firmi najviše je zastupljena prehrambena industrija, slijede ugostitelji te hemijska industrija. A „Genox“ je prvi dezinficijens koji je stekao halal certifikat, kazao je Aldin Dugonjić.

Inače, TLK Grupa – u čijem je sastavu i firma „Genox“ – počela je graditi novu tvornicu u Poslovnoj zoni Pleternica zbog povećane proizvodnje.

Vrijednost tog ulaganja biće oko 40 miliona kuna, tvornicu će graditi od dvije do tri godine, a zapošljavaće oko 30 ljudi. U prvoj fazi gradiće tvornicu (ulaganje od 25 miliona kuna), potom istraživačku laboratoriju i na kraju upravnu zgradu.

Извор24sata.hr
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Ukraden novac iz samouzlužne autopraone

Nepoznata osoba, ili više njih, provalila je u aparate na jednoj samouslužnoj autopraoni u Modriči, odakle je ukraden novac.

Hrvatska ima neiskorištenih 450.000 vakcina, BiH donira 30.000

ZAGREB - Hrvatska će zemljama u regiji donirati 50.000 doza vakcina, i to 30.000 Bosni i Hercegovini te po 10.000 Crnoj Gori...

Twitter zatvorio sve profile koji su prenosili poruke Donalda Trampa

Twitter je ove sedmice zatvorio nekoliko profila kojima je namjera bila prenositi poruke bivšeg predsjednika Donalda Trampa koji je u januaru zauvijek...

Pripreme za vojnu paradu u Moskvi, održana još jedna proba

MOSKVA - Na Crvenom trgu u Moskvi održana je još jedna proba za vojnu paradu koja će biti održana u nedjelju povodom...

Повезане новости

Hrvatska ima neiskorištenih 450.000 vakcina, BiH donira 30.000

ZAGREB - Hrvatska će zemljama u regiji donirati 50.000 doza vakcina, i to 30.000 Bosni i Hercegovini te po 10.000 Crnoj Gori...

Plenković osudio govor mržnje u Borovu Selu

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je danas antisrpsko skandiranje u Borovu Selu kod Vukovara na pravoslavni Vaskrs, istakavši da nema...

Tlo u Hrvatskoj ne miruje: Potres od 3,2 stepena Rihtera u Jadranu

Zemljotres jačine 3,2 stepena Rihterove skale zabilježen je jutros u Jadranskom moru, 39 kilometara južno od ostrva Vis, javlja Evropski mediteranski seizmološki...

Za 45% hrvatskih maturanata pozdrav „Za dom spremni“ u redu

ZAGREB - Većina anketiranih maturanata u Hrvatskoj smatra da je u redu koristiti ustaški pozdrav "Za dom spremni!", dok je smanjen broj...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x