8 C
Sarajevo
петак, 14 маја, 2021

„Zdravstvene ustanove snabdjevene zaštitnom opremom i medicinskim sredstvima“

BANJALUKA – Zdravstvene ustanove Republike Srpske su od početka pandemije u potpunosti snabdjevene dovoljnim količinama potrebne zaštitne opreme i medicinskim sredstvima, troškovi nabavki do kraja marta iznose 46 miliona KM, a sredstva obezbjeđuje Vlada Srpske, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske.

Od početka pandemije do kraja marta ove godine FZO je, između ostalog, nabavio 56.000 pi-si-ar testova/komplet čija je vrijednost 1,52 miliona KM, nabavljeno je i 235.000 zaštitnih odjela vrijednih 7,37 miliona KM, 19,3 miliona rukavica vrijednosti 3,33 miliona KM, kao i 20,8 troslojnih maski vrijednosti 12,1 miliona KM.

FZO je nabavio i 165 respiratora i aparata vrijednosti 14,9 miliona KM, 600.000 maski FFR2 vrijednosi 1,64 miliona KM, te 400.000 maski FFR3 vrijednosti 2,81 milon KM, kao i 360.000 zaštitnih ogratača vrijednosti 1,68 milina KM.

„Ukupna vrijednost robe koju je do kraja marta nabavio Fond iznosi oko 46 miliona KM, a trenutno je u toku procedura nabavke opreme vrijednosti oko 10 miliona KM“, navodi se u saopštenju.

Iz Fonda su naveli da zaštitnu opremu, medicinska sredstava i sredstava za održavanje higijene za zdravstvene ustanove u borbi protiv korona virusa nabavljaju prema ovlašćenju Republičkog štaba za vanredne situacije.

U saopštenju je napomenuto da je nabavka opreme još početkom pandemije povjerena Fondu zbog hitnosti i procjene da će zbog iskustva sa centralizovanim nabavkama najbolje odgovoriti ovom zadatku, što je u praksi i potvrđeno.

FZO je u najkraćem roku, i to u periodu kada je cijeli svijet tražio istu robu, sproveo nabavke, uz podršku drugih institucija Republike Srpske, pa je zdravstveni sistem Srpske imao svu neophodnu opremu pravovremeno i prije nekih daleko razvijenijih zemalja.

Zahvaljujući tome, kako se navodi u saopštenju, u prvom talasu pandemije spriječeni su scenariji i posljedice virusa korona kakve su imale pojedine zemlje u Evropi i svijetu.

„Treba imati u vidu i da pojedine druge institucije, poput Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, nabavljaju određenu opremu za borbu protiv korona virusa, a u više navrata je Republici Srpskoj i donirana oprema, te je ukupna vrijednost zaštitne opreme i medicinskih sredstava znatno veća“, zaključuje se u saopštenju.

Изворnezavisne
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Ukraden novac iz samouzlužne autopraone

Nepoznata osoba, ili više njih, provalila je u aparate na jednoj samouslužnoj autopraoni u Modriči, odakle je ukraden novac.

Hrvatska ima neiskorištenih 450.000 vakcina, BiH donira 30.000

ZAGREB - Hrvatska će zemljama u regiji donirati 50.000 doza vakcina, i to 30.000 Bosni i Hercegovini te po 10.000 Crnoj Gori...

Twitter zatvorio sve profile koji su prenosili poruke Donalda Trampa

Twitter je ove sedmice zatvorio nekoliko profila kojima je namjera bila prenositi poruke bivšeg predsjednika Donalda Trampa koji je u januaru zauvijek...

Pripreme za vojnu paradu u Moskvi, održana još jedna proba

MOSKVA - Na Crvenom trgu u Moskvi održana je još jedna proba za vojnu paradu koja će biti održana u nedjelju povodom...

Повезане новости

Ukraden novac iz samouzlužne autopraone

Nepoznata osoba, ili više njih, provalila je u aparate na jednoj samouslužnoj autopraoni u Modriči, odakle je ukraden novac.

Skoko: Vlada duguje objašnjenje i izvinjenje borcima i građanima

BANJALUKA - Premijer, resorni ministar i članovi komisije koja je utvrdila kriterijume za aplikaciju za novčana sredstva za borce Republike Srpske dužni...

Poziv rizičnim kategorijama stanovništva u RS na besplatnu vakcinaciju

BANJALUKA - Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pozivalo je danas osobe sa hroničnim...

Petković: Skupština ne može oduzeti povelje

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je danas Srni da ova institucija ne može oduzeti povelje zaslužnima za stvaranje Srpske,...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x