8 C
Sarajevo
петак, 14 маја, 2021

Vlada RS za akcioni plan zapošljavanja izdvaja 19.806.000 KM

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske izdvojila je dodatna sredstva za realizaciju Akcionog plana zapošljavanja, koja sada iznose 19.806.000 KM umjesto prvobitno planiranih 12.188.000 KM, izjavila je pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Mira Vasić.

Vasićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je Akcionim planom zapošljavanja za ovu godinu, donesenim u januaru, obezbijeđeno 12.188.000 KM za zapošljavanje 2.882 lica kroz realizaciju četiri programa zapošljavanja.

„Međutim, nakon zatvaranja javnog poziva, koji je trajao od 15. februara do 15. marta, konstatovano je da je velika zainteresovanost poslodavaca i nezaposlenih za korišćenje podsticajnih sredstava“, rekla je Vasićeva.

Samo za program podrške zapošljavanju djece poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i nezaposlenih demobilisanih boraca, za koji je prvobitno planirano tri miliona KM za samozapošljavanje 300 lica, prijavilo se 1.401 lice.

„Od ukupnog broja prijavljenih, 67 boraca i šestoro djece poginulih boraca nisu ispunjavali uslove, jer su u prethodnom periodu već koristili ova sredstva, dok su 1.334 lica ispunjavala uslove javnog poziva, od čega 1.227 demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida i 107 djece poginulih boraca“, objasnila je Vasićeva.

Ona je dodala da su na prijedlog predsjednika Vlade i ministra rada sredstva povećana na 19.806.000 KM, što je za sedam miliona KM više u odnosu na prvi Akcioni plan, čime bi se zaposlilo ukupno 4.118 lica.

„Ono što je bitno napomenuti je da je prvobitni plan dopunjen novim programom zapošljavanja pripravnika djece poginulih boraca sa visokom stručnom spremom i to 77 lica, koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje“, navela je Vasićeva.

Za ovaj projekat, dodala je, biće izdvojeno 763.882 KM, a sa realizacijom tog programa na Zavodu zapošljavanje više neće biti djece poginulih boraca sa visokom stručnom spremom koji nisu završili pripravnički staž.

Vasićeva je rekla da će sredstva koja nisu utrošena u prethodno realizovanim projektima, od oko 500.000 KM, biti prenesena na program zapošljavanja ciljnih kategorija kod poslodavca.

Time je za ovaj program umjesto planiranih 925 lica sada planirano zapošljavanje 1.075 lica.

Изворnezavisne
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Ukraden novac iz samouzlužne autopraone

Nepoznata osoba, ili više njih, provalila je u aparate na jednoj samouslužnoj autopraoni u Modriči, odakle je ukraden novac.

Hrvatska ima neiskorištenih 450.000 vakcina, BiH donira 30.000

ZAGREB - Hrvatska će zemljama u regiji donirati 50.000 doza vakcina, i to 30.000 Bosni i Hercegovini te po 10.000 Crnoj Gori...

Twitter zatvorio sve profile koji su prenosili poruke Donalda Trampa

Twitter je ove sedmice zatvorio nekoliko profila kojima je namjera bila prenositi poruke bivšeg predsjednika Donalda Trampa koji je u januaru zauvijek...

Pripreme za vojnu paradu u Moskvi, održana još jedna proba

MOSKVA - Na Crvenom trgu u Moskvi održana je još jedna proba za vojnu paradu koja će biti održana u nedjelju povodom...

Повезане новости

Ukraden novac iz samouzlužne autopraone

Nepoznata osoba, ili više njih, provalila je u aparate na jednoj samouslužnoj autopraoni u Modriči, odakle je ukraden novac.

Skoko: Vlada duguje objašnjenje i izvinjenje borcima i građanima

BANJALUKA - Premijer, resorni ministar i članovi komisije koja je utvrdila kriterijume za aplikaciju za novčana sredstva za borce Republike Srpske dužni...

Poziv rizičnim kategorijama stanovništva u RS na besplatnu vakcinaciju

BANJALUKA - Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pozivalo je danas osobe sa hroničnim...

Petković: Skupština ne može oduzeti povelje

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je danas Srni da ova institucija ne može oduzeti povelje zaslužnima za stvaranje Srpske,...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x