13.9 C
Sarajevo
четвртак, 22 априла, 2021

Stranke iz RS o odluci Ustavnog suda BiH: Klub Bošnjaka politizuje institucije

BANJALUKA – Odluka Ustavnog suda BiH da odbaci zahtjev Kluba Bošnjaka za prenošenje nadležnosti regulisanja imovinskih odnosa sa nivoa RS na nivo BiH pokazuje da se Vijeće naroda RS ne bavi zaštitom vitalnog nacionalnog interesa, već politizacijom i pokušajem otimanja nadležnosti, poručili su predstavnici stranaka sa centralom u Republici Srpskoj.

Predstavnici stranaka smatraju da ni Ustavni sud BiH, koji je često, kako ističu, donosio odluke protiv Srpske, u vezi s ovom apelacijom nije mogao presuditi u korist bošnjačkih stranaka.

Podsjećamo, sedam bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Srpske zatražilo je od Ustavnog suda BiH da ocijeni ustavnost Zakona o stvarnim pravima RS. Prema zahtjevu koji su uputili bošnjački delegati, osporeni su članovi 324, 325, 325a, 326 i 329 Zakona o stvarnim pravima, kojima je određeno da će stvari, nepokretnosti i gradsko zemljište u društvenoj, odnosno državnoj svojini, koje do stupanja na snagu ovog zakona nije postalo svojina drugog lica, biti pretvoreno u pravo svojine njenog dosadašnjeg nosioca ili njegovog pravnog sljedbenika, a da oni mogu biti republika, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća i druge javne službe koje su formirale republika ili jedinice lokalne samouprave.

U svom zahtjevu bošnjački delegati su kao argumente naveli da je državna imovina u isključivoj nadležnosti BiH, a u skladu sa nizom zakona koje je proglasio visoki predstavnik u BiH, kao što su Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom, te ranije odluke Ustavnog suda u vezi s ovim pitanjem.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS i predsjednik Odbora za ustavna pitanja, za „Nezavisne“ kaže da Klub bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske već duži period zloupotrebljava svoju poziciju i podnosi zahtjeve za ocjenu ustavnosti, s ciljem da izvrši promjenu nadležnosti koja je utemeljena u Ustavu BiH.

„Ova odluka Ustavnog suda BiH je jedna od rijetkih koja potvrđuje prava RS, a koja ima u skladu s Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ustavni sud BiH je najčešće donosio političke odluke na štetu RS“, ističe Čubrilović, koji je i lider Demosa.

On je podsjetio da je Odbor za ustavna pitanja u odgovoru na ovu apelaciju naveo da ni u jednom pogledu nema osnova za osporavanje Zakona o stvarnim pravima, jer se radi o materiji koja nije u nadležnosti BiH i, prema tome, spada u nadležnosti entiteta, odnosno RS.

„Značajno je i to što je Ustavni sud BiH, konačno, ovom odlukom potvrdio nadležnost RS u oblasti stvarnih prava, a u skladu s Ustavom BiH“, ocijenio je Čubrilović.

Dušica Šolaja, članica Odbora ispred SNSD-a, ističe za „Nezavisne“ da je ovom odlukom osujećen još jedan pokušaj oduzimanja nadležnosti od RS, da reguliše imovinsko-pravne odnose nad nekretninama koje ne potpadaju pod opšte dobro.

„Delegati Kluba Bošnjaka pokušali su isključivu nadležnost RS prenijeti na nivo BiH, što je u potpunoj suprotnosti s Ustavom jer nadležnost nije data organima BiH, što samim tim znači da je u nadležnosti entiteta“, naglasila je ona.

Podsjetila je da RS s pažnjom čeka još jednu odluku ove sudske institucije koja se odnosi na Zakon o šumama u RS, naglasivši da je u ovom trenutku teško procijeniti kakva bi odluka mogla biti.

„Ne treba zanemariti činjenicu da Ustavni sud BiH ima specifičnu sudsku praksu u kojoj proizvoljno proširuje ili sužava predmet spora. Takođe, ne treba zaboraviti da su sve dosadašnje apelacije bošnjačkih delegata bile usvojene i da su one uvijek bile vođene isključivo političkim interesima, a ne stvarnim interesima Bošnjaka u RS. Iskreno se nadam i očekujem da će buduće odluke Ustavnog suda ići u pravcu prava i jasno i veoma precizno određenih nadležnosti između nivoa BiH i RS“, naglasila je ona.

Davor Šešić, član Odbora iz SDS-a, naglasio je da on već duže vrijeme govori da se vrši politizacija Vijeća naroda od strane Bošnjaka i da tu nema nikakvih povreda vitalnog interesa Bošnjaka, već se radi o politici, prije svega o politici SDA protiv RS.

„Ova presuda je samo potvrdila da RS ima svoja tijela, organe i institucije i tako treba da ostane. Pravo je na strani RS, a svakako treba politička elita RS da nađe konsenzus svih parlamentarnih stranaka RS kako da se spriječi dalja zloupotreba Vijeća naroda“, naglasio je on.

Dodao je da bi bilo dobro da se stranke iz RS okupe u vezi s ovim pitanjima te da se konsultuju sa stručnjacima kako da se nađe rješenje za reformu Vijeća naroda kao institucije.  

Изворnezavisne
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

U Srpskoj 21 smrtni slučaj

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je 21 smrtni slučaj kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona....

Vučić: Mir je naša budućnost (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Banjaluci da Srbija nastoji, čuvajući mir i stabilnost, da razvija ekonomiju, otvara nova radna...

Košarac: Turkovićeva da sprovede zaključke u vezi sa Trgovskom gorom

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozvao je Ministarstvo inostranih poslova da hitno sprovede zaključke Savjeta ministara...

Francuska: Nove sankcije Moskvi u slučaju smrti Navaljnog

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Ledrijan poručio je Rusiji da će EU smatrati ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruske vlasti direktno odgovornim...

Повезане новости

Vučić: Mir je naša budućnost (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Banjaluci da Srbija nastoji, čuvajući mir i stabilnost, da razvija ekonomiju, otvara nova radna...

Košarac: Turkovićeva da sprovede zaključke u vezi sa Trgovskom gorom

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozvao je Ministarstvo inostranih poslova da hitno sprovede zaključke Savjeta ministara...

Cvijanović: Sve što nismo postigli sa drugima uspjeli smo sa Srbijom

BANJALUKA - Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske, kaže da u saradnji sa Srbijom nema ništa loše te da je želja da se...

Čubrilović na sastanku sa Dačićem

BANJALUKA - U Banjaluci je počeo sastanak predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića sa predsjednikom Narodne skupštine Srbije Ivicom Dačićem.
0
Коментариши ову вијест...x
()
x