13.9 C
Sarajevo
четвртак, 22 априла, 2021

U BiH nema kazni za političku korupciju

VAŠINGTON – Vlasti u BiH slučajeve korupcije u kojima se sumnja na umiješanost političara ne vide kao ozbiljan problem i zakone koji se bave ovom oblašću ne implementiraju na efikasan način, navedeno je u izvještaju Stejt departmenta o ljudskim pravima za BiH u prošloj godini.

Ističu da sudovi ne procesuiraju slučajeve visoke korupcije, a i ako dođe do sudskih presuda, obično su uslovne.

„Zvaničnici su često nekažnjeno umiješani u koruptivne aktivnosti, a korupcija je i dalje prisutna u mnogim političkim i ekonomskim institucijama. Korupcija je posebno prisutna u sektorima zdravstva i obrazovanja, javnim nabavkama, lokalnoj upravi, kao i pri procedurama javne administracije“, naglašeno je u izvještaju.

Ističu da je politički pritisak najprisutniji metod za sprečavanje primjene mehanizama za istraživanje i kažnjavanje zloupotreba i korupcije.

„Posmatrači smatraju da je policijska zloupotreba ovlaštenja raširena pojava, a stalno su prisutni izvještaji o korupciji unutar državnih i entitetskih bezbjednosnih službi. Tokom cijele godine, uglavnom uz pomoć međunarodne zajednice, vlasti su omogućile obuku policijskim i bezbjednosnim snagama kako bi se spriječile zloupotrebe i korupcija i promovisalo poštivanje ljudskih prava“, naglašeno je u ovom izvještaju. Napomenuto je i da policijski službenici raspolažu priručnicima u kojima se nalaze komponente koje govore o ovim temama.

Što se tiče zloupotreba ovlaštenja, istaknuto je da su u 2020. zabilježeni slučajevi da su pripadnici bezbjednosnih agencija zloupotrebljavali ovlaštenja.

„U oba entiteta i Brčko distriktu su istraživani navodi o policijskim zloupotrebama, izrečene su administrativne sankcije, a predmeti proslijeđeni tužilaštvima. S obzirom na to da nema podataka o ishodima ovih slučajeva, posmatrači smatraju da je policijska nekažnjivost široko rasprostranjena pojava“, naglasili su oni u izvještaju.

U prošloj godini je, kako su istakli, u više navrata došlo do ometanja rada novinara, a zabilježeni su slučajevi ograničavanja pristupa informacija za medije, posebno tokom trajanja pandemije.

„Savjet za štampu, koji radi kao samoregulirajuće tijelo za medije-članice, registrovao je 231 žalbu zbog govora mržnje, od čega se 223 odnose na online medije“, naglašeno je. Od ukupnog broja, 194 primjera govora mržnje zabilježeni su u sekciji komentara.

„Nastavljaju se politički i finansijski pritisci na medije. Negativni ekonomski efekti zbog pandemije su erodirali finansijsku stabilnost medija širom zemlje, što ih je učinilo ranjivijim za spoljne pritiske“, naglašeno je.

Pojedini zvaničnici, kako je naglašeno, novinare prozivaju izdajnicima ili ih etiketiraju kako bi ih diskreditovali. Kao jedan od primjera, navedeno je saopštenje Tužilaštva BiH da će tužiti novinare koji su kritikovali njihov rad, uz napomenu da najava tužbe nije rezultirala pravnim akcijama.

I u prošloj godini bilo je prijetnji novinarima, a naveli su primjer prijetnji novinarki Vanji Stokić iz Banjaluke, kojoj je prijećeno odsijecanjem glave, a napomenuto je i da je nastavljeno suđenje za pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića.

Изворnezavisne
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

U Srpskoj 21 smrtni slučaj

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je 21 smrtni slučaj kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona....

Vučić: Mir je naša budućnost (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Banjaluci da Srbija nastoji, čuvajući mir i stabilnost, da razvija ekonomiju, otvara nova radna...

Košarac: Turkovićeva da sprovede zaključke u vezi sa Trgovskom gorom

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozvao je Ministarstvo inostranih poslova da hitno sprovede zaključke Savjeta ministara...

Francuska: Nove sankcije Moskvi u slučaju smrti Navaljnog

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Ledrijan poručio je Rusiji da će EU smatrati ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruske vlasti direktno odgovornim...

Повезане новости

Vučić: Mir je naša budućnost (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Banjaluci da Srbija nastoji, čuvajući mir i stabilnost, da razvija ekonomiju, otvara nova radna...

Cvijanović: Sve što nismo postigli sa drugima uspjeli smo sa Srbijom

BANJALUKA - Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske, kaže da u saradnji sa Srbijom nema ništa loše te da je želja da se...

Čubrilović na sastanku sa Dačićem

BANJALUKA - U Banjaluci je počeo sastanak predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića sa predsjednikom Narodne skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Vučić u Banjaluci sa Dodikom i Cvijanovićevom

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetiće sutra Banjaluku, gdje će se sastati sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x