13.9 C
Sarajevo
четвртак, 22 априла, 2021

KRAJIŠNIK: OSTVARENI POZITIVNI POSLOVNI REZULTATI

Direktor „Sarajevo gasa“ Istočno Sarajevo Slavo Krajišnik rekao je Srni da je, uprkos pandemiji virusa korona koja je izazvala velike probleme u privredi, ovo akcionarsko društvo poslovalo pozitivno, sa izmirenim svim potraživanjima, tako da nema nikakvih obaveza iz prošle godine.

Krajišnik je naglasio da bi pozitivni rezultati bili još bolji da zbog pandemije nije bila smanjena potrošnja i transport prirodnog gasa, pogotovo kod industrijskih i komercijalnih potrošača.

On je potvrdio da transport prirodnog gasa od Zvornika, odnosno Karakaja, prema Sarajevu teče nesmetano, dodajući da „Sarajevo gas“ ulaže dosta sredstava i truda da gasovod bude u dobrom stanju kako bi bili spremni za transport i većih količina prirodnog gasa.

„Treba napomenuti da je iskorištenost projektovanog kapacitea gasovoda tek oko 30 odsto, osim nekoliko dana u zimskom periodu kada gasovod radi u punom kapacitetu. Što se tiče distribucije prirodnog gasa, ona se za sada bez problema obavlja na području opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo“, rekao je Krajišnik.

Kao jedan od problema sa kojima se suočavaju u radu naveo je nedovoljnu iskorištenost gasovodne mreže u koju je „Sarajevo gas“ Istočno Sarajevo uložio dosta sredstava.

Krajišnik ističe da je glavni razlog tome što se investitori prilikom izgradnje novih objekata velikim dijelom odlučuju da osnovni energent za grijanje u novosagrađenim stambenim jedinicama bude električna energija.

„Razlog zašto investitori tako postupaju je što imaju nešto niža ulaganja u takav vid zagrijavanja. Treba istaći da je zagrijavanje stanova na prirodni gas značajno jeftinije i ekonomičnije“, kaže Krajišnik

On je podsjetio da su cijene prirodnog gasa od početka ove godine za domaćinstva niža za 6,56 odsto, a 6,08 odsto za komercijalne potrošače i industriju, što je razlog više za korištenje prirodnog gasa kao energenta.

Nova cijena prirodnog gasa za domaćinstva sa PDV-om je 0,75 KM po metru kubnom, dok za komercijalne i industrijske kupce sa PDV-om po metru kubnom iznosi 0,81315 KM.

Krajišnik je istakao da je stepen naplate potraživanja najbolji kod stanovništva, a da kašnjenja u plaćanju imaju kod budžetskih i komercijalnih potrošača.

Bez obzira na probleme sa kojim se suočavaju, Krajišnik kaže da na području dvije opštine imaju skoro 5.000 potrošača, te da se broj korisnika njihovih usluga stalno povećava.

„Prema raspoloživim informacijama, opština Istočno Novo Sarajevo sve je bliže donošenju odluke da `Toplana` u ovoj lokalnoj zajednici korištenje mazuta za grijanje zamijeni prirodnim gasom, te da prestane sa izdavanjem građevinskih dozvola za objekte kolektivnog stanovanja koji koriste elektroblokove za etažno grijanje, što bi trebalo povećati broj naših korisnika“, kaže Krajišnik.

Prema njegovim riječima, opština Istočna Ilidža osnovala je preduzeće „Toplane“, a prema lokacijskim uslovima investitori se usmjeravaju na zagrijavanje objekata putem daljinskog grijanja ili izgradnje pojedinačnih gasnih kotlovnica.

Što se tiče razvojnih planova, Krajišnik je rekao da je način organizovanja i obavljanja energetskih djelatnosti u sektoru prirodnog gasa uređen Zakonom o gasu Republike Srpske, kojim su utvrđene i nadležnosti Regulatorne komisije za energetiku koja izdaje dozvole za obavljanje pojedinih djelatnosti i odobrava tarife za cijenu transporta, distribucije i snabdijevanja prirodnim gasom.

„Kao rezultat aktivnosti društva u promociji gasa kao ekološki i cjenovno prihvatljivog energenta insistiramo kod nadležnih opštinskih organa da dođe do promjene stavova vezanih za problematiku korištenja električne energije za zagrijavanje“, rekao je Krajišnik.

On je istakao da u narednom periodu planiraju aktivnosti na realizaciji razvojnih projekata van postojećeg distributivnog područja, kao što su Pale, Jahorina, Vlasenica i Šekovići.

Krajišnik smatra da se uz prethodnu izradu elaborata o ekonomskoj opravdanosti ulaganja u ovim mjestima sa relativno manjim sredstvima može krenuti u gasifikaciju.

Изворprincip.news
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

U Srpskoj 21 smrtni slučaj

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je 21 smrtni slučaj kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona....

Vučić: Mir je naša budućnost (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Banjaluci da Srbija nastoji, čuvajući mir i stabilnost, da razvija ekonomiju, otvara nova radna...

Košarac: Turkovićeva da sprovede zaključke u vezi sa Trgovskom gorom

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozvao je Ministarstvo inostranih poslova da hitno sprovede zaključke Savjeta ministara...

Francuska: Nove sankcije Moskvi u slučaju smrti Navaljnog

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Ledrijan poručio je Rusiji da će EU smatrati ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruske vlasti direktno odgovornim...

Повезане новости

POČELO OBILJEŽAVANJE DANA NESTALIH SARAJEVSKIH SRBA

Služenjem parastosa srpskim žrtvama u Crkvi Svetog Đorđa u Miljevićima u Istočnom Sarajevu počelo je obilježavanje Dana nestalih lica srpske nacionalnosti na...

SUTRA U ISTOČNOM SARAJEVU O ZAŠTITI IMOVINSKIH PRAVA RASELJENIH IZ FBiH

U Gradskoj upravi Istočno Sarajevo sutra će biti održan sastanak o zaštiti imovinskih prava izbjeglih i raseljenik lica iz Federacije BiH /FBiH/...

Opština Sokolac jedini partner u reorganizaciji JP VIK ,,Vrelo Bioštice”

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica razgovarao je sa stečajnim upravnikom Javnog preduzeća vodovod i kanalizacija ,,Vrelo Bioštice” a.d. Sokolac Radomirom Jokićem o...

OBILJEŽENA 29. GODIŠNJICA OSNIVANJA RATNE POLICIJE TRNOVO

U Trnovu je danas obilježena 29. godišnjica osnivanja Ratne policije Trnovo. Služen je parastos i položeni vijenci za šest pripadnika ovog odreda...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x