7.9 C
Sarajevo
субота, 27 фебруара, 2021

Parlamentarni forum: Ubrzati realizaciju 14 prioriteta za kandidatski status

BANJALUKA – Parlamentarni forum za evropske integracije BiH pozvao je na jačanje aktivnosti nadležnih institucija u BiH radi što skorije realizacije 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kao preduslova za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

U zajedničkoj izjavi Parlamentarni forum je pozdravio dosadašnje ostvarene rezultate na izradi sveobuhvatnog nacionalnog programa integrisanja, kao i funkcionisanje mehanizma koordinacije, odnosno zajednički rad i trud svih nivoa vlasti u BiH na realizaciji zadatih ciljeva.

U izjavi je pozdravljen aktivan angažman Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH na ohrabrivanju i podsticanju vlasti na svim nivoima u zemlji u realizaciji zadatih ciljeva u procesu evropskih integracija.

Učesnici foruma, čiji domaćin je danas bila Narodna skupština Republike Srpske, pozdravili su i inicijativu Odbora parlamenta Srpske za evropske integracije i regionalnu saradnju da u saradnji sa Parlamentom Federacije BiH, a uz podršku Misije OEBS-a u BiH, nastave sa organizovanjem serije okruglih stolova ili konferencija o temi borbe protiv govora mržnje na međuvjerskoj i međuetničkoj osnovi u opštinama i gradovima u neposrednoj blizini međuentitetske linije razgraničenja ili drugdje gdje su registrovani takvi slučajevi.

„Svjesni potrebe jačanja uloge parlamenata u procesu evropskih integracija BiH, a imajući u vidu nedovoljno praktikovanje parlamentarnog nadzora nad organima izvršne vlasti, pozivamo sve članove parlamenata u BiH na svim nivoima da se intenzivnije angažuju u nadzoru sporvođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Imajući u vidu potrebu jačanja stručnih kapaciteta parlamentaraca, a posebno parlamentarnog osoblja u procesu evropskih integracija, učesnici Parlamentarnog foruma pozdravili su značaj tvining projekta „Osnaživanje i nastavak podrške parlamentima BiH u poslovima evropskih integracija“, čija je primjena u parlamentima u toku.

Parlamentarni forum je pozvao i na jačanje aktivnosti s ciljem što uspješnije realizacije predpristupnih fondova EU, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

„U tom smislu, posebno naglašavamo značaj kandidovanja što većeg broja projekata prekogranične saradnje, čime se, osim konkretnih benefita za strane učesnice, poboljšava i regionalna saradnja na zapadnom Balkanu, koja predstavlja jedan od osnovnih kriterijuma za mjerenje napretka zemlje u procesu evropskih integracija“, navodi se u izjavi.

Svi odbori i komisije koji se bave evropskim integracijama pozvani su da za svaku narednu sjednicu dostave pisanu informaciju o svom radu, a podržana je mogućnost da sjednicama Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje prisustvuju članovi Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH u svojstvu gosta.

U zajedničkoj izjavi pozdravljen je značaj izdavanja Biltena o evropskim integracijama parlamenata u BiH i s tim u vezi upućena podrška Narodnoj skupštini Republike Srpske kao domaćinu u izradi četvrtog po redu Biltena.

Na Parlamentarnom forumu su učestvovali šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, članovi odbora i komisija za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske, Parlamentarne skupštine BiH, Predstavničkog i Doma naroda parlamenta FBiH, Parlamenta Brčko distrikta i predstavnici kantonalnih skupština.

Obraćajući se na početku skupa, u okviru tačke dnevnog reda koja se odnosila na novu metodologiju politike proširenja EU i prezentovanja ključnih stavki iz novog izvještaja o napretku, Satler je rekao da što se tiče EU BiH nema prepreka na evropskom putu.

„Prvi korak jeste zahtjev za kandidatski status, ali se moraju ispuniti uslovi. Ključni uslovi koji su pred nama su vladavina prava, demokratija i funkcionalnost. Očekuje se usvajanje tri ključna zakona, koji su preuslov za drugu tranšu makrofinansijske pomoći EU, a to su – zakon o sukobu interesa, zakon o javnim nabavkama i zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu“, naveo je on.

Satler, koji je i specijalni predstavnik EU za BiH, dodao je da EU insistira i na pitanjima reforme javne uprave i socioekonomske reforme.

„Godina pred nama je prva godina za otvaranje težih pitanja, kao što je reforma izbornog zakona i ustavne promjene“, rekao je Satler i dodao da su sve zemlje na putu kao EU morale da prilagode i izmjene neke odredbe svojih ustava.

Predsjedavajući današnjeg Parlamentarnog foruma Igor Crnadak izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se EU fokusirala na proces evropskih integracija BiH.

Crnadak, koji je i predsjednik Odbora Narodne skupštine Srpske za evropske integracije i regionalnu saradnju, istakao je da BiH nije mnogo uradila kada je riječ o 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji BiH za članstvo u EU.

„Pred BiH su koraci koji se tiču vladavine prava, borbe protiv korupcije i povećanje stepena povjeranja u pravosuđe. Ova godina je godina šanse da BiH krene naprijed na svom evropskom putu“, rekao je Crnadak.

Predsjednik Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović izrazio je zadovoljstvo što su svi učesnici Parlamentarnog foruma saglasni da je članstvo u EU najveći benefit za sve građane i naglasio značaj jačanja uloge parlamenata u tom procesu.

Predstavnici parlamentarnih odbora i komisija za evropske integracije potom su govorili o aktivnostima u svojim parlamentima u periodu između dva sastanka Foruma.

Učesnicima Foruma obratio se i rukovodilac Tvinig projekta u BiH Zoltan Horvat, koji je rekao da je nedavno usvojen plan prioriteta za sve parlamente u BiH kako bi se ojačali njihovi kapaciteti na putu evropskih integracija.

Ovaj plan, kako je rekao, obuhvata aktivnosti nadzora rada vlada, usklađivanje zakonodavstva, informisanje javnosti, jačanje diplomatskih aktivnosti i koordinacije, a glavni cilj plana prioriteta je jačanje uloge parlamentarnih odbora i komisija za evropske integracije.

Zaključeno je da bi sljedeći sastanak Parlamentarnog foruma za evropske integracije trebao biti održan do kraja maja u Brčkom.

Изворnezavisne.com
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Napitak koji daje nevjerovatnu energiju za par minuta

Često se dešava da nemamo vremena da se odmorimo i naspavamo i potrebna nam je instant energija koja će nas održati budnim...

Trivić: Do 1. decembra izraditi novu strategiju obrazovanja

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić zadužila je danas članove radne grupe za izradu strategije predškolskog, osnovnog i...

Rotacije u Domu naroda: Izetbegović predsjedavajući, Čović prvi zamjenik

SARAJEVO - U okviru redovne rotacije, od nedjelje, 28. februara, funkciju predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH preuzeće Bakir Izetbegović od aktuelnog...

Nastavlja se Premijer liga BiH u rukometu: Oba Borca brane tron

Nakon što su u srijedu poslije velike drame savladali Slobodu (20:19) i preuzeli vrh tabele, rukometaše Borca u subotu čeka novi težak...

Повезане новости

Rotacije u Domu naroda: Izetbegović predsjedavajući, Čović prvi zamjenik

SARAJEVO - U okviru redovne rotacije, od nedjelje, 28. februara, funkciju predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH preuzeće Bakir Izetbegović od aktuelnog...

Mejer: Vrijeme da RS razmisli o referendumu o svojoj budućnosti

BEOGRAD - Američki stručnjak za Balkan Stiven Mejer izjavio je da je vrijeme da Republika Srpska razmisli o organizovanju referenduma o svojoj...

Užas u BiH: Maltretirala osobu s Daunovim sindromom

Dugogodišnja aktivistkinja za prava osoba s Daunovim sindromom, Sara Bero, ustupila je uznemirujuće snimke koji su prema njenim riječima nastali u Bihaću.

Na KCUS-u potvrđeno 15 slučajeva britanskog soja virusa korona

SARAJEVO - Na mikrobiologiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas je otkriveno prisustvo novog soja korona virusa. Od 18 testiranih uzoraka novi...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x