2.8 C
Sarajevo
среда, 3 марта, 2021

“Pošte Srpske” nabavljaju 17 vozila u vrijednosti 720.000 maraka bez PDV-a

Dioničko preduzeće u većinskom vlasništvu Republike Srpske “Pošte Srpske” pokrenule su tender za nabavku 17 vozila u vrijednosti 723.385 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a, ali podaci u Bazi službenih automobila o osobinama vozila pokazuju da su kriteriji postavljeni usko, što, prema mišljenju stručnjaka, može ograničiti konkurenciju.

Revizori i nevladine organizacije godinama upozoravaju da definisanje kriterija poput dimenzija može dovesti do toga da nemaju svi ponuđači mogućnost učestvovati u tenderu, dok, prema Zakonu o javnim nabavkama BiH, tehničke specifikacije ne smiju upućivati na jednog proizvođača.

Pojedine dimenzije traženih vozila su u razmacima od po deset centimetara.

“Pošte Srpske” su tako značajno suzile krug ponuđača koji se mogu kvalifikovati na tenderu, smatra Slobodan Golubović, urednik portala Pratimotendere.ba.

“Kroz zahtjeve u dijelu vezanom za tehničku i profesionalnu sposobnost, jasno je da je malo ponuđača koji mogu ispuniti tražene uslove. Što se tiče tehničke specifikacije traženih vozila, iako ne možemo utvrditi precizan model, jasno je da je i tu sužen krug modela koje zahtijevaju postavljeni uslovi”, kaže Golubović.

U dijelu “tehnička i profesionalna sposobnost” traži se da ponuđači koji učestvuju u LOT-u 1 moraju da imaju tri uspješno završena ugovora čija je zbirna vrijednost u visini procijenjene vrijednosti nabavke u ovom dijelu tendera i koji se odnose na nabavke putničkih vozila.

Za dva od ukupno pet vozila u LOT-u 1, vrijednom 158.000 KM, “Pošte Srpske” traže vozila proizvedena 2021. godine, sa dizel-motorom, metalik sive boje.

Od ostale opreme, između ostalog, vozila treba da posjeduju autoradio sa ekranom od osam inča na dodir, dodatni USB za punjenje, te sa stolićem i džepovima na poleđini vozačevog i suvozačevog sjedala.

U istom LOT-u za ostala tri vozila traže se limuzine sa zakošenim zadnjim krajem, metalik sive boje sa dizelskim motorom, proizvedene 2021. godine. Ova tri vozila, između ostalog, moraju posjedovati upozorenje o nenamjernom prelaženju kolovozne trake, connect radio, ekran od sedam inča na dodir, hands-free telefoniranje, Bluetooth, MirrorLink, USB, šest zvučnika te putni račur.

“Pošte Srpske” u drugom LOT-u, čija je vrijednost 565.385 KM, nabavljaju 12 teretnih vozila proizvedenih 2021. godine, žute ili bijele boje, sa dizel-motorom.

U tehničkim specifikacijama za sve automobile navedene su jako uske dimenzije vozila, zbog čega je u Bazi službenih automobila BIRN-a BiH ovaj tender izdvojen. Na osnovu odluka Ureda za razmatranje žalbi BiH, kao i mišljenja revizora o ispravnim i lošim praksama kupovine automobila, u BIRN-ovoj Bazi službenih automobila izdvojeni su tenderi koji u traženim specifikacijama mogu ograničiti konkurenciju i sugerisati na određenog proizvođača ili u drugom dijelu tendera odstupaju od pozitivne prakse nabavki vozila.

Prema podacima Baze, “Pošte Srpske” su 2019. godine nabavile 25 vozila u konačnoj vrijednosti tendera od 1,1 milion KM, dok su 2018. nabavile deset vozila u konačnoj vrijednosti od 491.100 KM. I u ovim tenderima u tehničkim specifikacijama nerijetko su navođene dimenzije u malim rasponima.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze službenih automobila BIRN-a BiH, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje otpada petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila.

“Pošte Srpske” nisu odgovorile na zahtjev za komentar.

Извор(Detektor.ba)
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Potrošačke cijene u FBiH u januaru porasle za 0,3 odsto

Potrošačke cijene u Federaciji BiH u januaru su u prosjeku porasle za 0,3 odsto u odnosu na decembar prošle godine, podaci su...

SZO: Porast u broju oboljelih, prvi put poslije sedam nedjelja

ŽENEVA - Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je danas da je broj novih slučajeva korona virusa porastao...

Srbija razmatra potpuno zaključavanje, odluka narednih dana

BEOGRAD - Medicinski dio Kriznog štaba zatražio je danas na sjednici da se uvede potpuno zaključavanje, a konačna odluka biće donesena kroz...

Austrijska agencija: BiH čeka vakcine i kritikuje Austriju

BEČ - Bosna i Hercegovina čeka na isporuku vakcina protiv korona virusa iz EU i odgovornost za odlaganja pripisuje Austriji, tvrdi austrijska...

Повезане новости

„Optuženi da je zapalio suprugu svjesno laže da se ničega ne sjeća“

BANJALUKA - Branislav Stanivuković (44) iz Srpca, koji je optužen da je u Aleksandrovcu, kod Laktaša, benzinom polio i zapalio te tako...

Trivić: Moguće da školski čas bude produžen

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da se trenutno ne može očekivati da će se trajanje...

Preporuke Instituta: Gosti ne smiju pjevati i plesati

BANJALUKA - Od danas je odobreno izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima, a Institut za javno zdravstvo RS izdao je preporuke.

Napad na policajca u Kozarskoj Dubici

PRIJEDOR - Muškarac čiji su inicijali R.B. iz Kozarske Dubice verbalno je i fizički napao policajca, saopšteno je danas iz Policijske uprave...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x