3.2 C
Sarajevo
среда, 3 марта, 2021

Lukač: Policija prošle godine pronašla 17.000 migranata u Srpskoj

BANJALUKA – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da su policijski službenici tokom prošle godine na teritoriji Srpske pronašli i stavili pod kontrolu više od 17.000 migranata.

U istom periodu, tvrdi Lukač, migranti su u Srpskoj počinili samo 12 krivičnih djela, što govori o tome da je Policija Republike Srpske po ovom pitanju svoj posao radila veoma dobro.

“Možemo da konstatujemo da se taj broj krivičnih djela u Federaciji BiH često desi u toku jedne sedmice”, rekao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Lukač je podsjetio da je u 2019. godini policija na teritoriji Srpske pronašla oko 5.000 migranata, što znači da je broj migranata u prošloj godini statistički gledano za 250 odsto veći.

“Samim tim, vidljivo je da je Policija Republike Srpske predanim radom na terenu uspjela da sačuva bezbjednost u Republici Srpskoj”, istakao je Lukač.

On je naglasio da migranti i dalje dolaze u Srpsku, te da ih se svakodnevno zatiče po 10, 20, a nekad i više.

“Svakako da se odluka Vlade da nema kampova i prihvatnih centara na teritoriji Srpske pokazala dobrom, jer mi nemamo ni mogućnost ni resurse da pravimo kampove, da brinemo o migrantima i da u takvim okolnostima garantujemo bezbjednost našim građanima”, poručio je Lukač.

Ministar unutrašnjih poslova Srpske je dodao da nijedna lokalna zajednica ne želi u svojoj blizini takve kampove.

“S druge strane, moramo biti otvoreni i reći da ovi migranti ne dolaze na teritoriju Srpske da bi ostali u Srpskoj ili u BiH, već žele da idu u Evropu. Zbog toga nije pošteno da se zatvore granice Evrope i da se kaže da migranti treba ovdje da ostanu”, napomenuo je Lukač.

Lukač je naveo da se time narušavaju konvencije o ljudskim pravima i slobodama, jer se migrantima ne dozvoljava kretanje.

“Nemamo pravo da ih zatvorimo u kampove, ogradimo žicom i da niko ne zna koliko će to da traje. Njihovo nezadovoljstvo često kulminira međusobnim sukobima, paljenjem kampova, nasilničkim ponašanjem koje smo imali priliku da vidimo u kampu `Lipa` i „Blažuj“. Takve situacije Republici Srpskoj nisu potrebne”, smatra Lukač.

On je dodao da migrantsku krizu ne može riješiti sam MUP Republike Srpske, niti sama BiH, jer je to pitanje za cijelu Evropu.

“MUP na svojoj teritoriji preduzima sve što je potrebno da bi situaciju držao pod kontrolom. Ostaje nam unutrašnja borba da ne dozvolimo da ugrožavaju naše građane na bilo koji način”, dodao je Lukač.

Lukač je naveo da je nemoguće zaštititi 650 kilometara granica sa Srbijom i Crnom Gorom od ulaska migranata, te da izvođenje Oružanih snaga BiH na granice nije dobra opcija, jer se to može posmatrati na potpuno drugi način.

Lukač je naglasio da se sa nivoa zajedničkih organa mora mnogo više uraditi po ovom pitanju, te da mora postojati strategija postupanja prema migrantima.

On je ponovio da BiH ne može biti nikakav parking za migrante, da se ne mogu zatvoriti granice oko BiH i spriječiti njihov odlazak iz BiH.

“Mi moramo početi da vraćamo migrante koji ovdje nisu došli iz ratom zahvaćenih zemalja. Već sada vidimo da ih najmanje dolazi iz Sirije, Avganistana, Iraka koje su imale ratna dejstva, te da ih većina dolazi iz zemalja koja nisu u ratu”, rekao je Lukač.

Lukač je naveo da je teško dati precizan podatak koliko je migranata trenutno na teritoriji BiH, ali da ih je više od 6.000 – 7.000.

Изворnezavisne.com
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Potrošačke cijene u FBiH u januaru porasle za 0,3 odsto

Potrošačke cijene u Federaciji BiH u januaru su u prosjeku porasle za 0,3 odsto u odnosu na decembar prošle godine, podaci su...

SZO: Porast u broju oboljelih, prvi put poslije sedam nedjelja

ŽENEVA - Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je danas da je broj novih slučajeva korona virusa porastao...

Srbija razmatra potpuno zaključavanje, odluka narednih dana

BEOGRAD - Medicinski dio Kriznog štaba zatražio je danas na sjednici da se uvede potpuno zaključavanje, a konačna odluka biće donesena kroz...

Austrijska agencija: BiH čeka vakcine i kritikuje Austriju

BEČ - Bosna i Hercegovina čeka na isporuku vakcina protiv korona virusa iz EU i odgovornost za odlaganja pripisuje Austriji, tvrdi austrijska...

Повезане новости

„Optuženi da je zapalio suprugu svjesno laže da se ničega ne sjeća“

BANJALUKA - Branislav Stanivuković (44) iz Srpca, koji je optužen da je u Aleksandrovcu, kod Laktaša, benzinom polio i zapalio te tako...

Trivić: Moguće da školski čas bude produžen

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da se trenutno ne može očekivati da će se trajanje...

Preporuke Instituta: Gosti ne smiju pjevati i plesati

BANJALUKA - Od danas je odobreno izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima, a Institut za javno zdravstvo RS izdao je preporuke.

Napad na policajca u Kozarskoj Dubici

PRIJEDOR - Muškarac čiji su inicijali R.B. iz Kozarske Dubice verbalno je i fizički napao policajca, saopšteno je danas iz Policijske uprave...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x