-8.2 C
Sarajevo
четвртак, 28 јануара, 2021

Vujičić: Tržište rada u RS se polako oporavlja

ISTOČNO SARAJEVO – Direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske Miroslav Vujičić izjavio je da polako dolazi do oporavka tržišta rada, koje je pretrpjelo velike posljedice usljed virusa korona, i sada je na evidenciji Zavoda oko 20.000 radnika koji su ostali bez posla direktno zbog uticaja epidemije, ali sa druge strane zaposleno je 23.000 lica.

„Virus korona uticao je na kretanje radne snage, određene privredne aktivnosti su bile potpuno zaustavljenje, ali tržište rada se polako oporavlja“, rekao je Vujičić.

On je naglasio da su 2020. godinu završili sa ukupno 83.000 nezaposlenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, dok je 2019. završena sa 85.000 nezaposlenih na evidenciji, što je za 2.500 manje.

Vujičić je podsjetio da su 2019. godine imali oko 7.000 manje lica na evidenciji nego 2018.

On je naveo da je od 20.000 radnika koji su ostali bez posla, oko 8.000 iz prerađivačke industrije, a naročito su bili pogođeni sektori ugostitetljstvo, usluge, turizam i nešto manje trgovina.

„Interesantno je da su slični pokazatelji radnika koji su dobili posao, samo što je procenat veći u odnosu na lica koja su ostala bez posla“, istakao je Vujičić.

On kaže da je protekla godina počela dobro kada je riječ o tendenciji smanjenja stope nezaposlenosti, međutim, na sve je uticala korona.

„Od marta smo imali porast otpuštenih radnika u Republici Srpskoj. Prvi mjeseci od početka korone – mart, april i maj bili su veoma nepovoljni za tržište rada. Imali smo od 2.500 do 3.000 više otpuštenih u odnosu na broj zaposlenih radnika“, naglasio je Vujičić.

Posao traži 11.000 lica sa visokom stručnom spremom

Prema njegovim riječima, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nalazi se oko 11.000 lica sa visokom stručnom spremom, a ostatak su oni sa srednjom stručnom spremom, te kvalifikovani i nekvalifikovani radnici.

Vujičić je napomenuo da nema značajnijih promjena u odnosu na prethodne godine kada je riječ o tržištu rada i kvalifikacionoj, odnosno obrazovnoj strukturi.

On je istakao da određene obrazovne djelatnosti lakše pronalaze posao nego ostale, te da je tu slična situacija kao i prethodnih godina jer zanatlije lakše dolaze do posla od ekonomskih tehničara.

Za projekte zapošljavanja izdvojeno 16 miliona KM

Vujičić je podsjetio da Zavod za zapošljavanje svake godine sprovodi projekte zapošljavanja, pa je tako bilo i 2020, kada je izdvojeno 16 miliona KM, a plan je da se zaposli oko 3.200 radnika.

„Kao i do sada ciljne grupe su nam demobilisani borci, porodice poginulih boraca, zapošljavanje pripravnika. Fokus nam je bio na privredi i najviše sredstava smo izdvojili za projekat finansiranja posebnih ciljnih grupa u privredi kroz koji smo zaposlili oko 1.200 radnika“, rekao je on i dodao da su realizovali i projekat obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije.

Vujičić je rekao da su protekle godine prvi put radili i projekat zapošljavanja u saradnji sa lokalnim zajednicama, gdje su sa gradovima Bijeljinom i Trebinjem zajedno obezbijedili sredstva i na taj način povećali obuhvat lica koja će dobiti posao.

On je istakao da Zavod u saradnji sa Savjetom ministara realizuje i projekat zapošljavnja Roma.

Изворnezavisne.com
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

U Tarčinu održana komemoracija žrtvama zloglasnog „Silosa“

Ispred nekadašnjeg koncentracionog logora "Silos" u Tarčinu kod Sarajeva, u kojem je u proteklom ratu bilo zarobljeno više od 600 srpskih civila,...

„FIS trofej Ravna planina“ okupio 76 takmičara iz 22 zemlje

Međunarodno takmičenje u alpskom skijanju „Fis trofej Ravna planina“ zvanično je danas otvoren u ski-centru „Ravna planina“ kod Pala, uz učešće 76...

Univerzitet u Istočnom Sarajevu napredovao na „Webometrics“ listi

Univerzitet u Istočnom Sarajevu je, prema najnovijim podacima svjetske " Webometrics " rang-liste univerziteta, ostvario napredak za 1.703 mjesta u odnosu na...

Takmičenje u sankanju 30. januara u Sokocu

Omladinska organizacija „Sokolac“ u subotu, 30 januara u 12 časova na sankalištu iza osnovne škole organizuje prvo takmičenje u sankanju kao i...

Повезане новости

Čubrilović sa ambasadorom Francuske: RS za evropske integracije

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas, u svom kabinetu, sa novoimenovanim ambasadorom Francuske u Bosni i...

Osumnjičeni za ubistvo starca kod Laktaša sproveden u Tužilaštvo

LAKTAŠI- Uhapšeni Bogdan Vajukić (22), osumnjičen za ubistvo starca u Koljanima kod Laktaša, sproveden je danas u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka gdje...

Oduzeto 2.140 paklica cigareta

BILEĆA - Policajci iz Bileće su u mjestu Vrijeka pronašli i privremeno oduzeli 2.140 paklica cigareta različitih marki u automobilu "seat altea",...

Mladen Ćućun se vraća na mjesto šefa Civilne zaštite

BANJALUKA – Prihvaćena je moja žalba na odluku gradonačelnika da me smijeni sa mjesta šefa Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x