0 C
Sarajevo
уторак, 26 јануара, 2021

PU Istočno Sarajevo: Ostvareni dobri rezultati u 2020. godini

U Policijskoj upravi Istočno Sarajevo danas je održana redovna konferencija za novinare, na kojoj su od strane rukovodstva Uprave prezentovani rezultati rada za proteklu 2020. godinu.

Načelnik PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac ocijenio je stanje bezbjednosti na području Uprave kao zadovoljavajuće, kako u oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira, tako i u oblasti saobraćaja.

– U protekloj godini nismo registrovali krivična djela sa većim stepenom društvene opasnosti, a ostvarili smo jako dobre rezultate kada je u pitanju kriminalitet posebno u rasvjetljavanju krivičnih djela protiv života i tijela kojih smo evidentirali ukupno 27, zatim 10 krivičnih djela izazivanje opšte opasnosti kojih je bilo 19 u uporednom periodu, što je smanjenje za 47 %. Bilježimo povećanje broja krivičnih djela nasilja u porodicu upravo zbiog toga što je od juna mjeseca stupanjem na snagu dopune Zakona svaki prijavljeni slučaj krivično djelo, zabilježili smo 85 slučajeva, 75 žrtava od kojih je šest maloljetnih lica – rekao je Šehovac.

Šehovac dodaje da ova Uprava bilježi dobre rezultate kada su u pitanju krivična djela iz oblasti nedozvoljene proizvodnje i prometa opojnih droga ali i oblasti privrednog kriminaliteta.

– Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu koje bi izazvalo osjećaj uznemirenosti građana nije bilo,tako da je stanje i iz ove oblasti zadovoljavajuće, s tim da je broj prekršaja u porastu upravo zbog pandemije korona virusa zbog koje smo sprovodili i još uvijek sprovodimo mjere Republičkog štaba za vanredne situacije i Instituta za javno zdravstvo RS, dodaje načelnik Uprave.

Smanjen je broj saobraćajnih nezgoda sa poginilim licima, kao i sa teže povrijeđenim licima.

Ovu godinu obilježili su izbori, a sam izborni proces proteko je tako što su zabilježena tri krivična djela izborne prvare.

Načelnik Šehovac ističe dobru sardnja sa sudovima, okružnim javnim tužilaštvom, republičkim i opštinskim inspekcijskim organima, Komunalnom policijom i Graničnom policijom, kao i sa MUP-a Kantona Sarajevo i Državnom agencijom za istrage i zaštitu.

Projekat video nadzora pod nazivom „Bezbjedan grad“ je realizovan i sistem je već dao izuzetno dobre rezultate, takođe, proteklu godinu obilježilo je i otvaranje PS Istočna Ilidža i SOP Trebević, a zaposlen je određen broj mladih ljudi koji će svojim radom i zalaganjem doprinijeti boljem stanju bezbjednosti.

– Rad na obezbjeđenju turističke sezone na Jahorini je uspiješan i još uvijek je u toku i nadamo se da će proći bez incidenta – dodao je Šehovac.

Na području koje operativno pokriva PU Istočno Sarajevo, u protekloj godini registrovano je 569 krivičnih djela, podnesena 462 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom tužilaštvu, protiv 494 lica od kojih je 159 povratnika i 13 maloljetna lica u izvršenju, naveo je načelnik Sektora kriminalističke policije Aleksandar Zeković.

Koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 88% dok je koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu 67%.

Zeković ističe da je od ukupnog broja krivičnih djela, 475 djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, 48 privrednog kriminaliteta, 25 krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga i 21 krivično djelo protiv bezbjednosti saobraćaja.

Zeković napominje da određen broj krivičnih djela u padu u odnosu na prethodnu 2019. godinu od kojih izdvaja razbojništva (6-9), izazivanje opšte opasnosti (10-19), ugrožavanje bezbjednosti (24-29) i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija (32-43).

Evidentirano je 48 krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, podneseno 28 izvještaja tužilaštvu, protiv 40 lica. Ukupna materijalna šteta pričinjena navedenim djelima iznosi 1.491.000,00 KM, dok je protivpravna imovnska korist 1.406.000,00 KM.

Iz oblasti neovlašćene proizvodnje i prometa opojne droge registrovano je 25 krivičnih djela, dostavaljeno 19 izvještaja tužilaštvu, protiv 22 lica. Podneseno je 28 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka iz ove oblasti i izdato 80 prekršajnih naloga.

– Pronađene su tri laboratorije za vještački uzgoj indijske konoplje i tri zasada. Oduzeta je određena količina, heroina, kokaina, marihuane, spida, medicinskih tableta i stabljika kanabisa – dodao je načelnik Zeković.

– U protekloj godine na području PU Istočno Sarajevo evidentirano je 666 narušavanja javnog reda i mira i 759 prekršaja iz ove oblasti, protiv 822 lica, za koja je podneseno 67 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno 726 prekršajnih naloga, navodi načelnik Sektora policije Milan Čvoro.

Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo. U strukturi prekršaja najčešći su ograničenje kretanja na određenom prostoru (267), vrijeđanje (122), tuča i fizički napad (94), vrijeđanje (122) i dr.

Dogodile su se 702 saobraćajne nezgode, ili za 14,3% manje u odnosu na uporedni period, kada je zabilježeno 819 nezgoda. Evidentirano je pet saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima (šest lica), 35 nezgode sa teže povrijeđenim licima (43 lica), 104 sa lakšim povredama lica (173 lica) i 558 nezgoda sa materijalnom štetom.

Registrovano 32.805 prekršaja iz oblasti saobraćaja, dok je iz saobraćaja isključeno 1.283 vozača i 981 vozila. Vozači su isključivani najčešće zbog vožnje pod uticajem alkohola u 823 slučaja, zatim zbog vožnje prije sticanja zakonskog prava na upravljanje vozilom u 232 slučaja, kao i zbog isteka registracije preko 30 dana u 216 slučajeva i tehničke neispravnosti u 130 slučajeva.

– Nadležnom tužilaštvo dostavljeno je 21 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu iz oblasti bezbjednosti javnog saobraćaja – dodao je načelnik Čvoro.

Изворkatera.news
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Košarac: Regionalna saradnja imperativ

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da je važno što postoji politička odluka da se...

Putin osudio nelegalne proteste

Građani imaju pravo da izražavaju svoje mišljenje, ali samo u okviru zakona, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin i napomenuo da je...

Moderna: Naša vakcina štiti i od novih sojeva virusa

BOSTON - Moderna Ink objavila je danas da je njihova vakcina protiv kovid-19 proizvela antitijela koja neutrališu nove varijante kovid-19 pronađene u...

Lukač: Policija prošle godine pronašla 17.000 migranata u Srpskoj

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da su policijski službenici tokom prošle godine na teritoriji Srpske pronašli...

Повезане новости

Održan sastanak o zatvaranju deponije Krupačke stijene

U prostorijama Opštine Trnovo danas je održan sastanak kojem su prisustvovali načelnici opština Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo i Trnovo, kao i...

IVANA HURRICANE PROGOVORILA O ODNOSU SA VOLKOVIM! Svi su brujali da su u VEZI, a ona je sada otkrila šta je ISTINA!

Nedavno se pojavila informacija da je članica grupe "Hurricane", Ivana Nikolić u vezi sa fudbalerom Vladimir Volkov, a sada se pevačica oglasila...

Istočno Novo Sarajevo: Lišeni slobode zbog više krivičnih djela

Policijski službenici Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo, lišili su slobode lica inicijala G.Ž. iz Istočnog Novog Sarajeva zbog sumnje da je počinio...

Sutra počinje „Fis trofej Ravna planina“

U ski-centru "Ravna planina" sutra počinje Međunarodno takmičenje u alpskom skijanju, na kojem se takmiči 78 učesnika iz 22 zemlje.
0
Коментариши ову вијест...x
()
x