0 C
Sarajevo
уторак, 26 јануара, 2021

U Srbiji počela prijava za vakcinaciju protiv virusa korona

BEOGRAD – Građani Srbije od jutros mogu da se prijave elektronskim putem za vakcinaciju protiv virusa korona, kao i da odaberu koju vakcinu žele da prime.

Na portalu „E-uprava“ otvoren je upitnik – formular u koji je potrebno unijeti jedinstveni matični broj, ime i prezime, mejl adresu, broj telefona, kao i opštinu u kojoj zainteresovani želi da primi vakcinu.

Nakon toga moguće je izjasniti se između dvije opcije – da li ste zainteresovani za bilo koji tip vakcine koji je odobren za upotrebu u Srbiji ili želite da se vakcinišete određenom vakcinom.

Građanima koji odaberu mogućnost da biraju određeni tip vakcine ponuđene su na izbor vakcine pet proizvođača: „Fajzer-Biontek“ i „sputnjik“ koje se već upotrebljavaju u Srbiji, ali i one koje još nisu dostupne u Srbiji – „Sinofarm“, „Moderna“ i „Astra Zeneka“.

Između ponuđenih vakcina moguće je odabrati jednu ili više.

Nakon odabira vakcine, odgovara se na pitanje da li zainteresovani ima neko specifično oboljenje, a ukoliko ima, bira između ponuđenih odgovora sa opisom specifičnih oboljenja.

Takođe, potrebno je navesti i da li građanin ima takve zdravstvene probleme zbog kojih ne može da napusti mjesto stanovanja.

Na sajtu e-uprave objašnjeno je da se popunjavanjem formulara ne daje saglasnost za vakcinaciju već isključivo iskazuje interesovanje za primanje vakcine protiv kovida 19, te napominje da se u svakom trenutku to interesovanje može promijeniti ili obrisati.

„Saglasnost za vakcinaciju je dokument koji se potpisuje kod ljekara i ukoliko se odlučite da se vakcinišete taj dokument ćete tamo potpisati“, navodi se na sajtu „E-uprave“.

Na kraju formulara potrebno je dati saglasnost za obradu podataka Institutu za javno zdravlje „Batut“ koji će odrediti datum i mjesto vakcinacije osobi koja je pokazala interesovanje ovim formularom.

Interesovanje mogu da iskažu i strani državljani sa prijavljenim boravkom u Srbiji koji, umjesto matičnog broja, treba da unesu evidencioni broj stranca, dok osobe bez prijavljenog boravka u Srbiji treba da unesu broj pasoša.

Изворnezavisne.com
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Košarac: Regionalna saradnja imperativ

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da je važno što postoji politička odluka da se...

Putin osudio nelegalne proteste

Građani imaju pravo da izražavaju svoje mišljenje, ali samo u okviru zakona, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin i napomenuo da je...

Moderna: Naša vakcina štiti i od novih sojeva virusa

BOSTON - Moderna Ink objavila je danas da je njihova vakcina protiv kovid-19 proizvela antitijela koja neutrališu nove varijante kovid-19 pronađene u...

Lukač: Policija prošle godine pronašla 17.000 migranata u Srpskoj

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da su policijski službenici tokom prošle godine na teritoriji Srpske pronašli...

Повезане новости

Preminuo Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije Srbije

Dugogodišnji načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić preminuo je od posljedica virusa korona, prenose danas mediji.

Stručnjaci o novom soju korone: Smrtnost veća

Prof. dr Radmilo Janković, zamjenik direktora KC Niš ističe da je to što se britanski soj korona virusa pojavio i u Srbiji...

Tiodorović: Pojava novog soja u Srbiji pitanje dana

NIŠ - Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je danas da je realno očekivati da se novi sojevi korona virusa pojave...

Vučić: Srbija 4. u Evropi po stopi vakcinacije

BEOGRAD - Srbija je trenutno četvrta u Evorpi po stopi vakcinacije u odnosu na broj stanovnika, a deveta u svijetu, rekao je...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x