1.8 C
Sarajevo
понедељак, 25 јануара, 2021

Vidić: Inspektori prvo tražili 20.000 pa povećali na 30.000 maraka

BANJALUKA – Inspektori Florjan i Grujić su mi rekli da njihov načelnik želi po svaku cijenu da mi „nađu nešto“, ali da oni žele da pomognu i da treba da im dam 20.000 maraka, od čega 10.000 ide tužiocu, a po pet načelnicima, njihovim šefovima, koji će njih nešto sitno počastiti.

Ispričao je ovo  Branislav Vidić, bivši direktor Srednjoškolskog doma u Banjaluci svjedočeći u banjalučkom Okružnom sudu protiv suspendovanih inspektora Nenada Grujića i Jelene Florjan.

Rekao je da su tuženi kasnije tu cifru povećali na 30.000 KM kako bi protiv njega napisali izmišljenu prijavu koja će biti odbačena, a on neće biti provučen kroz medije u negativnom kontekstu.

Prema optužnici, Grujić i Florjanova su od Vidića tražili 30.000 KM mita, a uzeli 20.000 KM kako bi sredili obustavu istrage koja se protiv njega vodila na osnovu anonimne prijave.  

Vidić je rekao da su Grujić i Florjanova dolazili od početka 2018. godine i rekli mu da ima anonimna prijava protiv njega, te su tražili određenu dokumentaciju. 

„Jednom mi je Florjanova rekla da rade na slučaju i da će to potrajati, ali da se to može završiti povoljno za mene pa mi je predložila da se mogu počastiti ona i saradnici i da se može dogovoriti s načelnikom“, ispričao je Vidić.

Takođe je rekao da mu je na pitanje šta to znači i koliko treba da da, odgovorila da će provjeriti, ali da o svemu ćuti, jer postoji grupa koja mu može nauditi. 

„Rekli ste da ste razmišljali da se ubijete vješanjem jer su vam odzvanjale riječi Florjanove da postoji grupa koja, ako ne sarađujete, može ugroziti vaš život i vašu porodicu“, upitao ga je tužilac Goran Glamočanin, na šta je Vidić odgovorio da mu je spominjala da ima dijete, kao i ona, što je shvatio kao prijetnje.

Rekao je i da su mu optuženi govorili i da imaju svoju grupu novinara koji će ga provući kroz medije i da mu to ne treba, te da je mislio da su  novac tražili da se što bezbolnije završi za njega, a očekivao je reizbor na mjesto direktora Srednjoškolskog doma i plašio se da ga ne odbiju zbog negativnih natpisa medija. 

„Rekli su da njihov načelnik želi po svaku cijenu da mi nađu nešto, a da oni nisu našli“, kazao je Vidić. Kako je rekao, predložili su mu da im da 20.000, od čega ide 10.000 tužiocu Siniši Vranješu, a po 5.000 načelnicima, ali mu nisu pominjali ko su oni.

Na pitanje sudije zašto su optuženi od njega tražili novac ako nisu ništa našli protiv njega, Vidić je odgovorio da ih pritišće načelnik. Kada je slučaj prijavio Upravi za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS, po  njihovim uputama pozvao je Florjanovu i dogovorio sastanak u jednom banjalučkom ugostiteljskom objektu 14. februara.

Kako je ispričao, Grujić mu je tada rekao da više ne može 20.000, već 30.000, po 10.000 načelnicima i tužiocu koji će za šest dana odbaciti prijavu, a da poslije toga da izjavu kod Florjanove.

Prema njegovim riječima, 18. februara, u saradnji s policijom, čiji je bio informant, odnio je novac Grujiću, s kojim se sastao preko puta ugostiteljskog objekta gdje su se sastali. Tada je on bio ozvučen, a obilježeni novac je dao Grujiću u autu. 

„On ga je stavio pod sjedalo, a onda sam otišao kod Florjanove u kancelariju. Ona je imala već pripremljenu izjavu koju sam dopunio i potpisao“, rekao je Vidić.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

“Pošte Srpske” nabavljaju 17 vozila u vrijednosti 720.000 maraka bez PDV-a

Dioničko preduzeće u većinskom vlasništvu Republike Srpske “Pošte Srpske” pokrenule su tender za nabavku 17 vozila u vrijednosti 723.385 konvertibilnih maraka (KM)...

Nečija sposobnost se ne mjeri sa kim je neko u braku

Procjene profesionalnih kompetencija se ne mogu određivati na osnovu toga da li je neko bio u braku sa osobom iste ili  različite...

CIK BiH: Pokrenite postupak protiv Milorada Dodika

Centralna izborna komisija jednoglasno je, sa šest glasova za, donijela odluku kojom se poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene postupak, prema...

Trgovska gora ne smije biti odlagalište nuklearnog otpada

Hrvatska bi morala da odustane od uspostavljanja odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori blizu BiH, posebno poslije zemljotresa koji su...

Повезане новости

“Pošte Srpske” nabavljaju 17 vozila u vrijednosti 720.000 maraka bez PDV-a

Dioničko preduzeće u većinskom vlasništvu Republike Srpske “Pošte Srpske” pokrenule su tender za nabavku 17 vozila u vrijednosti 723.385 konvertibilnih maraka (KM)...

Nečija sposobnost se ne mjeri sa kim je neko u braku

Procjene profesionalnih kompetencija se ne mogu određivati na osnovu toga da li je neko bio u braku sa osobom iste ili  različite...

Todorović: Vakcinacija izazov, ali i najbolje rješenje

Direktorka Doma zdravlja Banjaluka Nevena Todorović rekla je da ovu zdravstvenu ustanovu u narednom periodu očekuje početak vakcinacije, koja je veliki izazov,...

Incident u Skupštini Bileće: Odbornik udario u sto predsjednika

Svađe i incidenti bliećkoj skupštini nisu nikakva novina, a tako je bilo i danas. Novi incident desio se u...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x