1.8 C
Sarajevo
понедељак, 25 јануара, 2021

Sokolac: Kad čarobni trenuci prirode zapnu za oko Momira Tomića

Sokočanin Momir Tomić Toma /52/ posljednjih nekoliko godina postao je prepoznatljiv u svom kraju po zanimljivim fotografijama koje objavljuje na društvenim mrežama.

Tomić obašnjava da ima dovoljno slobodnog vremena da se u potpunosti preda svom hobiju – fotografisanju prirodnih ljepota Romanije i zanimljivih detalja koji mu zapnu za oko.

Penzionisan je kao ratni vojni invalid i odlikovan u više navrata ordenjem i pohvalom prvog predsjednika Republike Srpske. Slobodno vrijeme koristi za vožnju motociklom i druženje sa bajkerima, uživajući u prirodnim ljepotama.

Posebno ga, ističe, nadahnjuje obilazak Romanije i veliki je pobornik promocije prirodnog i kulturno-istorijskog nasljeđa ove „prelijepe gore“, koje bilježi kamerom mobilnog telefona i predstavlja ih preko društvenih mreža.

-Da budem iskren, ne dešava se to baš svaki put, ali postoje posebno određeni momenti kad osjetim da treba ovjekovječiti trenutak u kome sunčev zrak pod čudnim uglom padne na livadu, planinski vrh, cvijet, na rijeku, kao i sitne detalje u prirodi i da im posebne čari – napominje Tomić za Srnu.

Raduje ga što su te foto-zabilješke privukle veliku pažnju drugih ljudi, koji ga podržavaju lajkom na društvenim mrežama.

-Da budem iskren, obilazeći te lijepe predjele više puta se razočaram i fotografišem lokacije na kojima se nalaze hrpe smeća, što govori o našem lošem odnosu prema prirodi – navodi Momir.Nemar pojedinaca i opasnost od zagađivanja životne sredine bacanjem smeća, čak i u slivovima rijeka Bioštice i Kaljine, česta su tema njegovih fotografija.

Tomić ističe da objavljivanjem fotografija o deponijama smeća i kratkim komentarima skreće pažnju javnosti na problem zagađivanja životne sredine i vodotokova.

Učestvovao je na foto-konkursima Turističke organizacije opštine Sokolac i Planinarskog društva „Glasinac“, te dobio drugu nagradu.

Radije bi, kaže, učestovao na nekom od foto-konkursa gdje bi stručan žiri ocijenio kvalitet i temu fotografije, umjesto lajkova putem društevnih mreža, što, prema njegovom mišljenju, nije odraz prave vrijednosti.

Tomić se, nakon teškog ranjavanja krajem 1992. godine u minulom ratu, uspio izboriti za život i stao na noge, te smogao snage da nađe hobi kojim „boji svoje dane ljepšim tonovima“ i, bar na kratko, potisne ružne uspomene.

Nakon odsluženja vojnog roka u JNA, još od 1986. godine, bio je aktivan član sokolačkog Kulturno-umjetničkog društva, te jedan od organizatora zabavnog programa „Djeca pjevaju hitove“, u kome je učestvovalo na stotine djece.

Svoj sportski talenat ostvario je kao član ranijeg uspješnog Smučarskog kluba „Glasinac“ i kao član lokalnog moto-kluba, što mu je ostalo u dragom sjećanju.

Rat mu je pokvario sve mladalačke želje i planove, ali se nakon oporavka od ranjavanja vratio druženju sa ljudima, vodeći Udruženje ratnih vojnih invalida Sokolac od 1994. do 1998. godine.

Tomić je, ipak, najveće zadovoljstvo pronašao u druženju sa prijateljima u porodici bajkera, sa kojima obilazi Sarajevsko-romanijsku regiju, koliko mu zdravlje dozvoljava, bilježeći kamerom ono najljepše u okruženju.

-Divim se svakom detalju u prirodi i u svemu otkrivam nešto novo i lijepo kao da sam to prvi put vidio i kao da sam došao sa područja u kojima caruju pješčane pustinje iako živim u podnožju Romanije. To mi daje snagu i nadahnuće da idem dalje – poručuje Tomić.

Изворkatera.news
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

“Pošte Srpske” nabavljaju 17 vozila u vrijednosti 720.000 maraka bez PDV-a

Dioničko preduzeće u većinskom vlasništvu Republike Srpske “Pošte Srpske” pokrenule su tender za nabavku 17 vozila u vrijednosti 723.385 konvertibilnih maraka (KM)...

Nečija sposobnost se ne mjeri sa kim je neko u braku

Procjene profesionalnih kompetencija se ne mogu određivati na osnovu toga da li je neko bio u braku sa osobom iste ili  različite...

CIK BiH: Pokrenite postupak protiv Milorada Dodika

Centralna izborna komisija jednoglasno je, sa šest glasova za, donijela odluku kojom se poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene postupak, prema...

Trgovska gora ne smije biti odlagalište nuklearnog otpada

Hrvatska bi morala da odustane od uspostavljanja odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori blizu BiH, posebno poslije zemljotresa koji su...

Повезане новости

Istočno Novo Sarajevo: Lišeni slobode zbog više krivičnih djela

Policijski službenici Policijske stanice Istočno Novo Sarajevo, lišili su slobode lica inicijala G.Ž. iz Istočnog Novog Sarajeva zbog sumnje da je počinio...

Sutra počinje „Fis trofej Ravna planina“

U ski-centru "Ravna planina" sutra počinje Međunarodno takmičenje u alpskom skijanju, na kojem se takmiči 78 učesnika iz 22 zemlje.

Šeranić: Vakcina nije tu da vas spasi zaražavanja već težih oblika bolesti

BANJALUKA - Vakcina nije tu da vas spasi zaražavanja, već težih oblika virusa korona ukoliko se zarazite, izjavio je ministar zdravlja i...

Sutra Svetosavska akademija i promocija romana „Kosti“

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sutra će biti održana svečana Svetosavska akademija i promocija romana "Kosti", autora Nenada Milkića, povodom obilježavanja...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x