8 C
Sarajevo
петак, 14 маја, 2021

Ove godine deportovano 530 migranata

Pojačane su aktivnosti na deportovanju migranata u njihove matične zemlje ili u one iz kojih su došli u BiH i odakle ih je u ovoj godini protjerano 530 u skladu sa sporazumom o readmisiji, podaci su Službe za poslove sa strancima.

U Imigracioni centar na području BiH smješteno je 430 migranata koji su ostvarili ukupno 16.428 korisničkih dana.

Iz Službe za poslove sa strancima su naveli da sprovode potrebne mjere i aktivnosti nad migrantima koji su počinili krivična djela, što podrazumijeva donošenje rješenja o protjerivanju i stavljanje pod nadzor u imigracioni centar ili jedan od prihvatnih centara.

– Kao uslov za izvršenje rješenja o protjerivanju i deportaciju migranta u matičnu zemlju je utvrđivanje njegovog stvarnog identiteta. Migranti u 99 odsto slučajeva nemaju dokumente na osnovu kojih bi se utvrdio njihov identitet, te prilikom registracije daju lažne podatke što dodatno otežava cjelokupan postupak – navode iz Službe za poslove sa strancima.

Dodatni problem je nesaradnja zemalja porijekla u postupku utvrđivanja identiteta.

U proteklom periodu, Služba za poslove sa strancima je uputila više od 1.100 zahtjeva za utvrđivanje identiteta stranaca ambasadama zemalja porijekla, te još 3.000 urgencija zbog neodgovorenih zahtjeva za provjerom identiteta.

Navedeni podaci, kako je rečeno, jasno upućuju da je postupak utvrđivanja identiteta izuzetno složen i dugotrajan.

– Od početka 2020. godine registrovali smo 15.239 migranta i izdali 1.071 rješenje o protjerivanju. U imigracioni centar se smještaju oni koji mogu predstavljati prijetnju po bezbjednost BiH, počinioci težih krivičnih djela, te osobe za koje su se stekli uslovi za udaljavanje iz BiH – dodali su iz Službe za poslove sa strancima.

Iz Službe su se osvrnuli i na migranta Hašima Aglarasa iz Maroka, za kojeg se utvrdilo da nije osumnjičen za ubistvo u Otesu, ali je uslovno osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog posjedovanja i omogućavanje uživanja opojnih droga, prenosi portal „Kliks“.

Služba za poslove sa strancima je prošle godine registrovala i biometrijski obradila ovog migranta, privela ga i izrekla mu mjeru protjerivanja.

S obzirom na to da navedeno lice nema utvrđen identitet, nije se mogla izvršiti mjera protjerivanja, te je stavljen pod blažu mjeru nadzora u privremeni prihvatni centar „Ušivak“, otvorenog tipa.

– BiH nema zaključen sporazum o readmisiji sa državom Maroko, a najbliža ambasada se nalazi u Zagrebu, koja priznaje daktiloskopske uzorke samo na obrascima te države, što proces identifikacije čini dodatno otežanim i složenim – navode iz Službe za poslove sa strancima.

Изворlat.rtrs.tv
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Ukraden novac iz samouzlužne autopraone

Nepoznata osoba, ili više njih, provalila je u aparate na jednoj samouslužnoj autopraoni u Modriči, odakle je ukraden novac.

Hrvatska ima neiskorištenih 450.000 vakcina, BiH donira 30.000

ZAGREB - Hrvatska će zemljama u regiji donirati 50.000 doza vakcina, i to 30.000 Bosni i Hercegovini te po 10.000 Crnoj Gori...

Twitter zatvorio sve profile koji su prenosili poruke Donalda Trampa

Twitter je ove sedmice zatvorio nekoliko profila kojima je namjera bila prenositi poruke bivšeg predsjednika Donalda Trampa koji je u januaru zauvijek...

Pripreme za vojnu paradu u Moskvi, održana još jedna proba

MOSKVA - Na Crvenom trgu u Moskvi održana je još jedna proba za vojnu paradu koja će biti održana u nedjelju povodom...

Повезане новости

Javne nabavke zapele u parlamentu BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - Iako je novi zakon o javnim nabavkama u parlamentarnu skupštinu ušao optimistično, postoje ozbiljne naznake da su u toku...

Hapšenja zbog prijetnji novinaru „Avaza“

SARAJEVO - Pripadnici Specijalne jedinice MUP-a KS uhapsili su danas više osoba zbog prijetnji novinaru "Dnevnog avaza", saopšteno je iz te redakcije.

Zeničanka pala sa kilogramom droge

ZENICA - Pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZKD) uhapsili su četrdesetjednogodišnju Zeničanku T.E. te u pretresu stana koji koristi pronašli oko kilogram droge.

FBiH: Dozvoljeno okupljanje do 30 ljudi na otvorenom

U Federaciji BiH od danas je dozvoljeno okupljanje do 30 lica na otvorenom. Ovo je predviđeno jednom od...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x