8 C
Sarajevo
петак, 14 маја, 2021

Borelj: Vaš put je u Evropi, a svoju budućnost gradite sami

SARAJEVO – Članstvo BiH u EU ostaje temeljni prioritet za građane ove zemlje, a Dejtonski sporazum je dao složeno uređenje koje zahtijeva koordinaciju i saradnju svih nivoa vlasti i struktura, kao i političku volju, poručio je visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozef Borelj.

U obraćanju javnosti pod nazivom „Od Dejtona ka Briselu“, Borelj je dodao da više od 80 odsto građana izražava podršku ovom cilju, te da u BiH postoje brojni politički izazovi koji se moraju prevazići u borbi za budućnost.

„U proteklim godinama ostvaren je značajan napredak u brojnim oblastima na izgradnji stabilne i demokratske BiH. Ovaj put nije gotov i još je dosta posla preostalo“, rekao je Borelj.

Borelj, koji je i potpredsjednik Evropske komisije, istakao je da su angažman i solidarnost EU stvarni i vidljivi svima koji ih žele iskoristiti, te da nude i političku i finansijsku podršku.

„Naš najnoviji ekonomski investicijski plan za region uključuje devet milijardi evra u bespovratnim sredstvima, kreditima, s ciljem mobilizacije dodatnih 20 milijardi evra kroz investicije. Zajedno sa zelenom agendom ovaj plan će pomoći u dugoročnom ekonomskom oporavku cijelog regiona kroz bolje povezivanje i tranziciju na zeleniju i digitalnu ekonomiju“, izjavio je Borelj.

Borelj je istakao da je EU bila uz BiH, kao i da je prisutna i dalje, ali da vlasti, politički lideri moraju obezbijediti još bolje rezultate za svoje građane.

„Vaš saborac ostaje EU. Vaš put je u Evropi, a svoju budućnost gradite sami. Niko to za vas neće učiniti. Mi smo tu da vam pomognemo“, poručio je Borelj.

Prema njegovim riječima, izostanak ključnih reformi neće usporiti samo evropski put, već će građani i dalje nastaviti izražavati nezadovoljstvo odlaskom iz zemlje.

Naveo je podatak da je oko pet odsto populacije već napustilo BiH, te dodao da je uz političku volju sve moguće, ali da postoje politički sukobi i zastoji.

On je poručio da treba iskoristiti ovu godišnjicu kao prekretnicu u tranziciji iz poslijeratne u pretpristupnu, da se ubrza proces reformi i napravi iskorak od Dejtona ka Briselu za šta je potrebna institucionalna reforma zakonodavnog okvira koja će transformisati dejtonsku strukturu u strukturu koja će dati temelj funkcionalnom društvu zasnovanom na principima demokratije i zaštite ljudskih prava.

„EU je faktor integrativnosti različitosti, objedinjavanja i približavanja. EU donosi mir i prosperitet“, rekao je Borelj i dodao da to uključuje snažne demokratije i vladavinu prava, ali da nije tu da bi držali lekcije, već podijelili iskustva.

Borelj je naveo da je jasan put koji je pred BiH i da je u 14 ključnih prioriteta koje je u decembru usvojio Savjet EU zacrtana mapa puta reformi koje je potrebno sprovesti na evropskom putu, što neće jednostavno, jer su reforme, koje su potrebne, temeljne i moraju unaprijediti efikasnost vlasti.

Reforme, pojasnio je, uključuju izmjene institucionalnog i izbornog okvira pa čak na nivou Ustava, te da uz odlučnost da se ova zadaća i ispuni, BiH može napredovati na svom evropskom putu, a da je jačanje investicija i ekonomskog rasta moguće kroz implementaciju temeljnih reformi u čijem su srcu evropske vrijednosti.

On je napomenuo da od zemalja koje teže da postanu članice Unije, očekuju da se uključe u kontinuirani proces pomirenja.

„BiH mora da nađe svoj put pozitivnog stvaranja, spremnosti, ambicije i perspektiva kako bi uradila ono što su mnogi prije već uradili. Mora da postane mjesto političkih sloboda, ekonomskog prosperiteta i socijalne kohezije kao temelja civilizacije. To je moja poruka danas, da je sve moguće. Evropa je tu da vam pomogne i nadam se da to zajednički možemo i ostvariti“, istakao je Borelj.

Borelj je izrazio nadu da će se iskoristiti ovih 25 godina od Dejtona, odnosno od početka „krhkog mira“. „Ovaj mir je još krhak. Još su u njega duboko utkana sjećanja i patnje mnogih, a tu su i brojni politički izazovi koje morate da prevaziđete u ovoj borbi za budućnost“, zaključio je Borelj.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Ukraden novac iz samouzlužne autopraone

Nepoznata osoba, ili više njih, provalila je u aparate na jednoj samouslužnoj autopraoni u Modriči, odakle je ukraden novac.

Hrvatska ima neiskorištenih 450.000 vakcina, BiH donira 30.000

ZAGREB - Hrvatska će zemljama u regiji donirati 50.000 doza vakcina, i to 30.000 Bosni i Hercegovini te po 10.000 Crnoj Gori...

Twitter zatvorio sve profile koji su prenosili poruke Donalda Trampa

Twitter je ove sedmice zatvorio nekoliko profila kojima je namjera bila prenositi poruke bivšeg predsjednika Donalda Trampa koji je u januaru zauvijek...

Pripreme za vojnu paradu u Moskvi, održana još jedna proba

MOSKVA - Na Crvenom trgu u Moskvi održana je još jedna proba za vojnu paradu koja će biti održana u nedjelju povodom...

Повезане новости

Javne nabavke zapele u parlamentu BiH

BANJALUKA, SARAJEVO - Iako je novi zakon o javnim nabavkama u parlamentarnu skupštinu ušao optimistično, postoje ozbiljne naznake da su u toku...

Hapšenja zbog prijetnji novinaru „Avaza“

SARAJEVO - Pripadnici Specijalne jedinice MUP-a KS uhapsili su danas više osoba zbog prijetnji novinaru "Dnevnog avaza", saopšteno je iz te redakcije.

Zeničanka pala sa kilogramom droge

ZENICA - Pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZKD) uhapsili su četrdesetjednogodišnju Zeničanku T.E. te u pretresu stana koji koristi pronašli oko kilogram droge.

FBiH: Dozvoljeno okupljanje do 30 ljudi na otvorenom

U Federaciji BiH od danas je dozvoljeno okupljanje do 30 lica na otvorenom. Ovo je predviđeno jednom od...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x