8 C
Sarajevo
петак, 14 маја, 2021

Intervencionizam međunarodne zajednice je kontraproduktivan

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da sprovođenje Dejtonskog sporazuma nije dovelo do očekivanog međusobnog razumijevanja u BiH, jer je intervencionizam međunarodne zajednice i bivših visokih predstavnika u BiH bio kontraproduktivan.

– Razočaravajuće je nizak nivo međusobog razumijevanja i razmjene mišljenja s ciljem postizanja nečijeg zajedničkog dobra. Smatram da je preskočena određena faza povjerenja, kao i da je intervencionizam međunarodne zajednice i bivših visokih predstavnika u BiH bio kontraproduktivan pa je, navodno, izgledalo da je BiH kao nešto napredovala – rekla je Cvijanović.

Ona je izrazila žaljenje što su apetite „političkog Sarajeva“ sve prošlo vrijeme bespoštedno prihvatali i podržavali predstavnici međunarodne zajednice i međunarodnog faktora.

Prema njenim riječima, mir je neupitan dio suživota.

– Najbolji dio Dejtona svakako su mir, bezbjednost i stabilnost na ovim prostorima, o čemu sve vrijeme treba da vode računa i politički subjekti i građani – poručila je Cvijanović.

Cvijanovićeva je za BHT rekla da Republika Srpska ne prihvata da joj neko nameće rješenja „na mišiće“, kao i da je neko poredi sa stanjem u Federaciji BiH, gdje ne mogu da se dogovore ni oko formiranje vlasti, ni oko izmjena Izbornog zakona.

– Јa želim da BiH uspije, ali nisam sigurna da je ovaj recept za BiH dobar, jer naš put jeste da se prirodno krećemo, da jedni drugima ne smetamo, i da budemo prijatelji – navela je ona.

Cvijanović je istakla da je sadašnje stanje teret za sve u BiH.

Prema njenim riječima, da se BiH pridržavala izvornog Dejtona, danas bi ova zemlja imala sređenije, uspješnije i bolje društvo, u kojem bi bilo „više sluha za jedne, druge i treće“.

– Političko Sarajevo je to koje umanjuje značaj BiH jer uvijek nekoga sa strane pita šta treba da radi. Formula bi trebalo bude da se svi u BiH pridržavaju ustavnih nadležnosti i da ne gubimo vrijeme kako neke nadležnosti navodno treba sa entiteta prenijeti na BiH – istakla je Cvijanović.

Ona je dodala da politički život treba da bude realan.

Predsjednica Republike Srpske potvrdila je da će se i dalje zalagati za jaku, finansijsku stabilnu Srpsku, koja će u fokusu svog razvoja imati prosperitetne lokalne zajednice, s ciljem što efikasnijeg rješavanja njihovih socijalno-ekonomskih problema.

Ona je naglasila da mržnja, koja je ponekad evidentna prema Republici Srpskoj, nema nikakvog smisla, ni uporišta, jer su institucije Srpske odgovorne, kooperativne i funkcionalne.

Изворlat.rtrs.tv
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Ukraden novac iz samouzlužne autopraone

Nepoznata osoba, ili više njih, provalila je u aparate na jednoj samouslužnoj autopraoni u Modriči, odakle je ukraden novac.

Hrvatska ima neiskorištenih 450.000 vakcina, BiH donira 30.000

ZAGREB - Hrvatska će zemljama u regiji donirati 50.000 doza vakcina, i to 30.000 Bosni i Hercegovini te po 10.000 Crnoj Gori...

Twitter zatvorio sve profile koji su prenosili poruke Donalda Trampa

Twitter je ove sedmice zatvorio nekoliko profila kojima je namjera bila prenositi poruke bivšeg predsjednika Donalda Trampa koji je u januaru zauvijek...

Pripreme za vojnu paradu u Moskvi, održana još jedna proba

MOSKVA - Na Crvenom trgu u Moskvi održana je još jedna proba za vojnu paradu koja će biti održana u nedjelju povodom...

Повезане новости

Zatvorene liste želja i vlasti i opozicije u RS

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako se već godinama ne mogu dogovoriti ni o čemu, vlast i opozicija u Republici Srpskoj slažu se u...

Nešić: Besmisleno je da Srbi svoje Kosovo menjaju za svoju Republiku Srpsku

Predsednik DNS-a je rekao da "nije srpska državna teritorija sličica iz albuma da je menjamo tek tako, a pogotovu ne sami među sobom"....

SDP inicira formiranja trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj

SARAJEVO – SDP danas je obznanio inicijativu za formiranjem trećeg političkog bloka u Republici Srpskoj. Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a,...

Lukić: Politika dočekivanja na mač bilo čega što dolazi iz Srpske

Kada se iz Sarajeva prijeti ratom, onda je to borba za cjelovitost BiH, a kada Srbi hoće mirno da razgovaraju o njenoj...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x