2 C
Sarajevo
уторак, 24 новембра, 2020

Sistem kontrole ormarića za punjenje telefona razvijen na ETF-u (FOTO)

Svakodnevno i sve više koristimo mobilne telefone. Potrošnja baterije raste, a često zaboravimo na nošenje punjača i prenosnih baterija. Jedno od rješenja, posebno popularno u ugostiteljskim objektima, su kutije za punjenje u koje zaključavamo telefon.

Nikola Samardžija, apsolvent na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu otišao je korak dalje. Inicijator je ideje za pravljenje sistema kontrole ormarića za punjenje mobilnih telefona.

Nema više ključeva – sistem je mnogo sigurniji, kontroliše se elektronski i bilježi svako otvaranje ormarića. Sistem je pogodan za razne izmjene i nadogradnju.
Primjer koji nam pokazuje urađen je za potrebe studenata koji imaju RFID tagove pomoću kojih se otključava prostor za punjenje telefona. Vrijeme punjenja zavisi od modela telefona iako postoji priključak za brzo punjenje. Takođe, ugrađen je jedan port preko koga se može puniti bilo koji model telefona ukoliko ugrađeni konektori ne odgovaraju.

  • Generalno se ovdje pune uređaji koji pune bateriju na 5 volti. To su android i iOS uređaji, starije i novije generacije – kaže Nikola. Uz pomoć nastavnog osoblja, nakon nabavke svih komponenti, urađeni su i hardverski i softverski dio kako bi uređaj bio potpuno funkcionalan.

Nikola Davidović, viši asistent na Elektrotehničkom fakultetu pojašnjava da je softverska kontrola povezana sa evidencijom za nastavu na Elektrotehničkom fakultetu, što znači da svaki student sa RFID tagom ima pristup jednom ormariću.

Božidar Popović, dekan Elektrotehničkog fakulteta poručuje da sada slijedi obezbjeđenje izvora finansiranja, kako bi se proizvod plasirao na tržište. – Ovo je odličan primjer kako ideja može da se ostvari kao gotov proizvod – kaže Popović.

Uređaj vrlo lako može naći primjenu na tržištu jer je pogodan za prilagođavanje i izmjene za različite objekte ili organizacije.

Изворkatera.news
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

U Vladi kriju detalje oko sufinansiranja lijeka protiv sepse

I dalje nema konkretnih transparentnih informacija o tome zašto Vlada i na koji način sufinansira istraživanje lijeka protiv sepse.

Ekonomisti upozoravaju: Opasno uzimati kredite MMF-a bez plana utroška

Ekonomisti upozoravaju da novo zaduženje predstavlja opasnost po sve građane Bosne i Hercegovine jer, jer plan potrošnje MMF-ovog kredita u BiH nije...

Zlatne medalje mladim inovatorima iz Srpske (VIDEO)

Mladi inovatori bijeljinske regije, na Međunarodnom festivalu inovacija "Tesla fest" u Novom Sadu osvojili su četiri zlatne medalje dok su tri profesora...

Tegeltija: Nenadležni subjekti mogu da naruše pravo na pravično suđenje

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je danas da je svako interferiranje nenadležnih vanprocesnih subjekata, domaćih ili stranih,...

Повезане новости

SZO: Nastaće stampedo zbog vakcine, rizik za siromašne zemlje

ŽENEVA - Postoji rizik da siromašni i osjetljivi neće primiti vakcine protiv virusa korona zbog stampeda koji će nastati za ovim medikamentima,...

Istočno Novo Sarajevo: Za Minju prikupljeno 3344,25 KM(FOTO)

U humanitarnoj akciji pod nazivom „Humanitarni bazar“, organizovanoj u Istočnom Novom Sarajevu na Trgu Srbija s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za liječenje...

U četvrtak Peta međunarodna konferencija „Kometa“

Mašinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizovaće u četvrtak, 26. novembra, Petu međunarodnu konferenciju "Primijenjene tehnologije u mašinskom inženjerstvu - Kometa".

U Istočnom Sarajevu korona virus potvrđen kod jedne osobe

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa zaražena je 181 osoba od testiranih 407 laboratorijska uzorka, dok je prijavljeno 26 smrtnih slučajeva...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x