2 C
Sarajevo
уторак, 24 новембра, 2020

Loše iskustvo našeg sugrađanina sa „Otvorenom mrežom“

Pojedini pacijenti koji su preko NVO “Otvorena mreža” išli na liječenje i transplantaciju organa u inostranstvo na račun ove organizacije uplaćivali su duplo više sredstava nego što su koštali medicinski zahvati kojima su bili podvrgnuti, saznaje “Glas Srpske”.

“Otvorena mreža” dospjela je u centar pažnje javnosti nakon što je uhapšen prvi čovjek te organizacije, voditelj i glumac, Almire Ćehajić Batko iz Sarajeva.

Jedan od slučaja koji ukazuje na sumnjive aktivnosti prilikom prikupljanja novca tiče se pacijenta iz Istočnog Sarajeva čiji identitet „Glas Srpske“ ne otkriva. On je krajem oktobra 2012. godine sa “Otvorenom mrežom” sklopio ugovor o saradnji u liječenju prema kojem se obavezao da će ovoj nevladinoj organizaciji uplatiti 80.000 maraka, a da će “Otvorena mreža” platiti fakturu za njegovo liječenje, odnosno za kadeveričnu transplantaciju bubrega.

Pacijent je krajem jula 2013. godine uspješno operisan u Univerzitetsko- medicinskom centru u Nici u Francuskoj, a 2014. godine je pokrenuo spor protiv Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske sa zahtjevom za refundaciju troškova za liječenje. U sudskom procesu koji je trajao nekoliko godina (presude su u posjedu „Glasa Srpske“) otkriveno je da su sve bolničke takse koje za ovog pacijenta platila NVO “Otvorena mreža” iznosile 20.372 evra ili oko 40.000 KM. U istom postupku otkriveno je da je pacijent “Otvorenoj mreži” prije odlaska na transplantaciju bubrega u nekoliko navrata uplatio ukupno 79.650 KM.

Uprkos tome što je pacijent uspješno operisan u Francuskoj, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u sudskom postupku je osporavao pravo pacijenta na refundaciju troškova, između ostalog i zbog formalno-pravnih razloga, odnosno zato što nigdje nije bilo računa na ime tog pacijenta.

  • Ljudi među kojima je i taj pacijent iz Istočnog Sarajeva, obraćali su se Fondu sa zahtjevom za refundaciju sredstava koje su oni uplatili “Otvorenoj mreži”, pri čemu su donosili potvrde da su plaćeni troškovi liječenja i da je to u njihovo ime učinila “Otvorena mreža”. Fond je jednostavno bio prisiljen da odbija te zahtjeve, ali na kraju smo u skladu sa sudskom presudom refundirali troškove tom pacijentu, ali u visini od 20.372 evra, pretvoreno u KM, jer je to iznos za koji je postojao dokaz da su u pitanju troškovi operacije – kaže sagovornik „Glasa Srpske“ iz Fonda zdravstva RS odlično upućen u ovaj i ostale slučajeve u vezi sa NVO “Otvorena mreža”.

Prema njegovim riječima, sigurno je da su troškovi liječenja pacijenta iz Istočnog Sarajeva bili viši, jer pored samih troškova koji se uplaćuju zdravstvenoj ustanovi, postoje i dodatni troškovi za transport, smještaj, oporavak i slično. Ipak, ističe on, prilično je čudno da je to koštalo koliko i sama operacija.

  • Svakako da “Otvorena mreža” ima operativnih troškova koje moraju da pokriju, ali upravo ovaj slučaj opravdava sumnju da su ti troškovi naduvani. Uostalom, i sama akcija sarajevske policije i hapšenje Almira Ćehajića Batka i njegovih saradnika dodatno podgrijava sumnju da tu i nisu baš sve bila čista posla – kaže sagovornik „Glasa“.

Advokat iz Istočnog Sarajeva Vesna Školjević Tupajić koja je zastupala pacijenta u sporu protiv Fonda zdravstva Republike Srpske nije željela mnogo da govori o slučaju.

  • Moj klijent je operisan i uspješno se oporavio i to je najvažnije. Mi smo poslije nekoliko godina uspjeli od Fonda zdravstva da refundiramo sredstva za njegovu operaciju, a ja ne bih da govorim, pogotovo telefonom, o bilo kakvim drugim detaljima, njegovom odnosu sa “Otvorenom mrežom” i tome koliko je on njima sredstava uplatio – rekla je kratko za “Glas” Škiljević Tupajić.

Pritvor

Kantonalni sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor TV voditelju i prvom čovjeku NVO “Otvorena mreža” Almiru Ćehajiću Batku koji je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, te pranja novca, čime je stekao protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 600.000 KM. Njegovom saradniku Davoru Gaju koji je bio koordinator u programu transplantacije određene su mjere zabrane.

Изворkatera.news
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

U Vladi kriju detalje oko sufinansiranja lijeka protiv sepse

I dalje nema konkretnih transparentnih informacija o tome zašto Vlada i na koji način sufinansira istraživanje lijeka protiv sepse.

Ekonomisti upozoravaju: Opasno uzimati kredite MMF-a bez plana utroška

Ekonomisti upozoravaju da novo zaduženje predstavlja opasnost po sve građane Bosne i Hercegovine jer, jer plan potrošnje MMF-ovog kredita u BiH nije...

Zlatne medalje mladim inovatorima iz Srpske (VIDEO)

Mladi inovatori bijeljinske regije, na Međunarodnom festivalu inovacija "Tesla fest" u Novom Sadu osvojili su četiri zlatne medalje dok su tri profesora...

Tegeltija: Nenadležni subjekti mogu da naruše pravo na pravično suđenje

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je danas da je svako interferiranje nenadležnih vanprocesnih subjekata, domaćih ili stranih,...

Повезане новости

SZO: Nastaće stampedo zbog vakcine, rizik za siromašne zemlje

ŽENEVA - Postoji rizik da siromašni i osjetljivi neće primiti vakcine protiv virusa korona zbog stampeda koji će nastati za ovim medikamentima,...

Istočno Novo Sarajevo: Za Minju prikupljeno 3344,25 KM(FOTO)

U humanitarnoj akciji pod nazivom „Humanitarni bazar“, organizovanoj u Istočnom Novom Sarajevu na Trgu Srbija s ciljem prikupljanja novčanih sredstava za liječenje...

U četvrtak Peta međunarodna konferencija „Kometa“

Mašinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu organizovaće u četvrtak, 26. novembra, Petu međunarodnu konferenciju "Primijenjene tehnologije u mašinskom inženjerstvu - Kometa".

U Istočnom Sarajevu korona virus potvrđen kod jedne osobe

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa zaražena je 181 osoba od testiranih 407 laboratorijska uzorka, dok je prijavljeno 26 smrtnih slučajeva...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x