2 C
Sarajevo
уторак, 24 новембра, 2020

Informacije direktorima o nastavi na daljinu

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić upoznala je danas direktore osnovnih i srednjih škola da nastavni proces treba da organizuju na daljinu uz korišćenje sredstava elektronske komunikacije i u skladu sa instrukcijom o organizovanju vaspitno-obrazovnog rada na daljinu.

Izvođenje nastave na daljinu za učenike osnovne škole realizovaće se upotrebom „Ofis 365“ /Office 365/ alata ili putem drugih digitalnih alata kao što su „Gugl“ platforma /gugl učionice/, privatnih imejl adresa nastavnika, komunikacijom putem društvenih mreža i servisa za razmjenu poruka /Viber/ ili telefonskim putem /SMS porukama ili pozivima/.

– Za izvođenje nastave na daljinu za učenike srednjih škola koristiće se `Office 365` alati elektronska pošta, sajt škole, gugl učionice, blogovi škola, društvene mreže i servisi za razmjenu poruka – saopšteno je iz resornog ministarstva nakon što je Trivićeva održala onlajn sastanak sa predsjednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola i upoznala ih sa zaključicama Republičkog štaba za vanredne situacije u vezi sa obustavom nastave u prostorijama škola od 26. oktobra do 1. novembra.

Trivićeva je na sastanku navela da nastavni čas, realizovan na daljinu i putem elektronskih alata, traje najviše 30 minuta, a da su nastavnici obavezni sve aktivnosti realizovati iz škole, poštujući utvrđeni raspored nastavnih časova i zaduženja na osnovu rješenja o četrdesetočasovnoj radnoj sedmici.

Ona je dodala da nastavnici iz područnih odjeljenja navedene aktivnosti mogu realizovati iz centralne škole.

– Kabinete informatike škole maksimalno treba da koriste i u njima po nekoliko nastavnika može realizovati navedene aktivnosti. Nastavnicima i učenicima škole, na osnovu iskazanih potreba, treba staviti na raspolaganje laptope i drugu potrebnu opremu. Ukoliko škola ne raspolaže sa dovoljnim brojem laptopa potrebno je kontaktirati druge škole iz regije i dogovoriti preuzimanje određenog broja laptopa iz druge škole – istakla je Trivićeva.

Ukazala je na značaj uspostavljanja komunikacije sa učenicima, kao i na davanje povratne informacije o urađenim zadacima koje su im nastavnici zadali, i to isključivo u terminima koji se vezuju za već utvrđeni raspored školskih časova.

– Od vaspitno-obrazovnih radnika osnovnih i srednjih škola očekuje se da prate napredovanje učenika i bilježe podatke o tome, kako bi se nesmetano moglo izvršiti ocjenjivanje učenika, a škole su dužne voditi evidenciju o nastavi na daljinu u odjeljenskoj knjizi – rekla je Trivićeva.

Ona je preporučila da nastavnici u osnovnoj školi koriste digitalne udžbenike iz Geografije za 6. razred, Geografije za 7. razred, Geografije za 8. razred, Geografije za 9. razred, Istorije za 6. razred i Srpskog jezika i jezičke kulture za 3. razred za realizaciju nastave na daljinu koji su im dostupni na sajtu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Instrukcija o organizovanju vaspitno-obrazovnog rada na daljinu može se pročitati na ovom linku.

Изворlat.rtrs.tv
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

U Vladi kriju detalje oko sufinansiranja lijeka protiv sepse

I dalje nema konkretnih transparentnih informacija o tome zašto Vlada i na koji način sufinansira istraživanje lijeka protiv sepse.

Ekonomisti upozoravaju: Opasno uzimati kredite MMF-a bez plana utroška

Ekonomisti upozoravaju da novo zaduženje predstavlja opasnost po sve građane Bosne i Hercegovine jer, jer plan potrošnje MMF-ovog kredita u BiH nije...

Zlatne medalje mladim inovatorima iz Srpske (VIDEO)

Mladi inovatori bijeljinske regije, na Međunarodnom festivalu inovacija "Tesla fest" u Novom Sadu osvojili su četiri zlatne medalje dok su tri profesora...

Tegeltija: Nenadležni subjekti mogu da naruše pravo na pravično suđenje

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je danas da je svako interferiranje nenadležnih vanprocesnih subjekata, domaćih ili stranih,...

Повезане новости

U Vladi kriju detalje oko sufinansiranja lijeka protiv sepse

I dalje nema konkretnih transparentnih informacija o tome zašto Vlada i na koji način sufinansira istraživanje lijeka protiv sepse.

Zlatne medalje mladim inovatorima iz Srpske (VIDEO)

Mladi inovatori bijeljinske regije, na Međunarodnom festivalu inovacija "Tesla fest" u Novom Sadu osvojili su četiri zlatne medalje dok su tri profesora...

U kojim školama u RS đaci nisu sjeli u klupe

BANJALUKA - Nastava na daljinu od danas je organizovana u svim osnovnim i srednjim školama u Trebinju te u pet osnovnih i...

Donacija Ambasade Bugarske banjalučkom Domu zdravlja

Ambasada Bugarske u BiH donirala je Domu zdravlja finansijska sredstva od 25.000 KM koja su iskorištena za nabavku zaštitne medicinske opreme i...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x