2 C
Sarajevo
уторак, 24 новембра, 2020

Ćorić: Važna digitalna transformacija u preduzećima

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić istakao je da je konkurentnost privrede imperativ za sva domaća preduzeća kako bi se na kvalitetan način pozicionirala na inostranom tržištu.

Ćorić je rekao da u tom pravcu Privredna komora Republike Srpske sprovodi niz projekata, a jedan od njih je „Centar za digitalizaciju, podizanje konkurentnosti i inovacije u malim i srednjim preduzećima – Dig IT „.

On je naveo da je Komora, svjesna uloge digitalizacije u privrednim subjektima, formirala Centar za digitalnu transformaciju čiji je cilj da se sagleda u kakvom su stanju privredna društva po ovom pitanju.

– Već smo imali pilot-projekat koji je sprovođen u 10 preduzeća u Srpskoj – pet iz oblasti metalne, a pet iz drvne industrije, gdje smo organizovali konsultante iz Srbije. Predstavnici ovih preduzeća su veoma zadovoljni sprovedenim aktivnostima – rekao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, konsultanti iz Srbije su na stručan i kvalitetan način prošli kroz sve proizvodne procese u ovim preduzećima, dali određene preporuke i na taj način će domaća preduzeća ući u proces digitalizacije i osavremenjivanja tehnoloških postupaka.

On je naglasio da su neka preduzeća u Srpskoj uložila i 150.000 KM u digitalnu transformaciju.

– Naš cilj je da kroz Centar za digitalnu transformaciju obučimo, edukujemo i sertifikujemo naše stručnjake koji će u našim preduzećima odrađivati te poslove, davati preporuke i na taj način ćemo uposliti naše IT kompanije – naveo je Đorić.

Direktor Sektora za ekonomske i pravne poslove Privredne komore Republike Srpske Dragana Kokot rekla je da se projekat „Centar za digitalizaciu, podizanje konkurentnosti i inovacije u malim i srednjim preduzećima – Dig IT“ odvija u okviru programa „EU for biznis“ i sprovodiće se u narednih 18 mjeseci.

Cilj projekta, čija je vrijednost gotovo 500.000 KM, jeste podizanje konkuretnosti i inovacija samim privrednim društvima.

Partneri na projektu, koji realizuje Privredna komora Republike Srpske, jesu Područna privredna komora Banjaluka, Inovacioni centar Banjaluka, te kompanije „Saga“ iz Banjaluke i „Topinoks“ iz Prnjavora.

Rukovodilac Centra za makroekonomiju i unapređenje poslovanja Privredne komore Republike Srpske Olivera Radić rekla je da je cilj projekta „Platforma za razmjenu relevantnog IT iskustva, informacija, znanja i obuka, to jest ponude i potražnje proizvoda i usluga“ – unapređenje znanja i vještina privrednih društava kada je riječ o korištenju različitih informaciono-komunikacionih alata u poslovnoj komunikaciji.

Radićeva je istakla da je vrijednost ovog projekta, koji sprovodi Privredna komora Republike Srpske u okviru programske podrške Centralno-evropske inicijative, 45.000 KM, od čega CEI podržava sa 50 odsto.

Изворlat.rtrs.tv
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

U Vladi kriju detalje oko sufinansiranja lijeka protiv sepse

I dalje nema konkretnih transparentnih informacija o tome zašto Vlada i na koji način sufinansira istraživanje lijeka protiv sepse.

Ekonomisti upozoravaju: Opasno uzimati kredite MMF-a bez plana utroška

Ekonomisti upozoravaju da novo zaduženje predstavlja opasnost po sve građane Bosne i Hercegovine jer, jer plan potrošnje MMF-ovog kredita u BiH nije...

Zlatne medalje mladim inovatorima iz Srpske (VIDEO)

Mladi inovatori bijeljinske regije, na Međunarodnom festivalu inovacija "Tesla fest" u Novom Sadu osvojili su četiri zlatne medalje dok su tri profesora...

Tegeltija: Nenadležni subjekti mogu da naruše pravo na pravično suđenje

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je danas da je svako interferiranje nenadležnih vanprocesnih subjekata, domaćih ili stranih,...

Повезане новости

U Vladi kriju detalje oko sufinansiranja lijeka protiv sepse

I dalje nema konkretnih transparentnih informacija o tome zašto Vlada i na koji način sufinansira istraživanje lijeka protiv sepse.

Zlatne medalje mladim inovatorima iz Srpske (VIDEO)

Mladi inovatori bijeljinske regije, na Međunarodnom festivalu inovacija "Tesla fest" u Novom Sadu osvojili su četiri zlatne medalje dok su tri profesora...

U kojim školama u RS đaci nisu sjeli u klupe

BANJALUKA - Nastava na daljinu od danas je organizovana u svim osnovnim i srednjim školama u Trebinju te u pet osnovnih i...

Donacija Ambasade Bugarske banjalučkom Domu zdravlja

Ambasada Bugarske u BiH donirala je Domu zdravlja finansijska sredstva od 25.000 KM koja su iskorištena za nabavku zaštitne medicinske opreme i...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x