2 C
Sarajevo
уторак, 24 новембра, 2020

U Hrvatskoj prekid isporuke lijekova za 75 odsto bolnica

Predsjednik udruženja veledrogerija pri Hrvatskoj privrednoj komori Tomislav Kulić saopštio je da veledrogerije danas obustavljaju isporuku lijekova za 75 odsto bolnica zbog velikih dugovanja.

Kulić je rekao da poslije jučerašnjeg sastanka sa hrvatskim ministrom finansija Zdravkom Marićem i ministrom zdravlja Vilijem Berošem, koji su predstavnici veledrogerija napustili, veledrogerije nemaju više mogućnosti, već kreću s obustavom lijekova ili značajnom redukcijom za tri četvrtine bolnica, prenosi Indeks.

– Redukcije isporuke krenule su prije dvije nedjelje. Svaka veledrogerija ima neku svoju logiku. One jednostavno više nisu u stanju da podmiruju obaveze prema svojim dobavljačima. Preostale zalihe usmjeriće prema kupcima koji su bolje platiše – dodao je Kulić.

Istakao je da mejsecima upozoravaju na situaciju i apeluju na hitno rješenje, a da im ništa konkretno nije ponuđeno.

Iz dubrovačke i vukovarske bolnice potvrdili da su im neke veledrogerije obustavile isporuku lijekova

U problemima je i vukovarska bolnica iz koje su potvrdili da im je jedna veledrogerija takođe stopirala isporuku, dok jedna za isporuku lijekova u vrijednosti 10.000 kuna traži uplatu od 20.000 kuna, a treća za istu vrijednost traži da se odmah uplati 10.000 kuna.

Iz bolnice kažu da lijekova imaju za još otprilike dvije nedjelje.

Dugovanja veledrogerijama trenutno iznose 5 milijardi kuna, a mjesečno dug raste za više od 300 miliona kuna, navodi Indeks.

Изворlat.rtrs.tv
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

U Vladi kriju detalje oko sufinansiranja lijeka protiv sepse

I dalje nema konkretnih transparentnih informacija o tome zašto Vlada i na koji način sufinansira istraživanje lijeka protiv sepse.

Ekonomisti upozoravaju: Opasno uzimati kredite MMF-a bez plana utroška

Ekonomisti upozoravaju da novo zaduženje predstavlja opasnost po sve građane Bosne i Hercegovine jer, jer plan potrošnje MMF-ovog kredita u BiH nije...

Zlatne medalje mladim inovatorima iz Srpske (VIDEO)

Mladi inovatori bijeljinske regije, na Međunarodnom festivalu inovacija "Tesla fest" u Novom Sadu osvojili su četiri zlatne medalje dok su tri profesora...

Tegeltija: Nenadležni subjekti mogu da naruše pravo na pravično suđenje

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je danas da je svako interferiranje nenadležnih vanprocesnih subjekata, domaćih ili stranih,...

Повезане новости

Capak: Po broju umrlih Hrvatska na 13. mjestu u EU

ZAGREB - Sa danas prijavljenih 1.973 novozaraženih, Hrvatska ima 886 oboljelih od korona virusa na 100.000 ljudi i sa tim brojevima je...

Zagreb: Počinje masovno antigensko testiranje

U Zagrebu danas počinje masovno antigensko tesiranje na virus korona, čiji se nalaz dobija za 15 minuta. Cilj je...

Teška nesreća na Krku: Vozilo se zapalilo, dvoje mrtvih

KRK - Dvije osobe poginule su na ostrvu Krk kada se poslije sudara zapalio automobil u kojem su bile.

Teška saobraćajka na auto-putu Zagreb-Split, četiri osobe poginule

ZAGREB - Četiri osobe jutros su stradale u teškoj saobraćajnoj nesreći na auto-putu Zagreb-Split, u kojoj su učestvovali kamion i kombi.
0
Коментариши ову вијест...x
()
x