8.9 C
Sarajevo
субота, 24 октобра, 2020

I Tramp i Bajden žele srpske glasove

Srbi su sada, prvi put od osamdesetih godina prošlog vijeka, u Americi prepoznati kao važan faktor za predsjedničke izbore, a njihove glasove žele i republikanac Donald Tramp i demokrata Džozef Bajden, izjavio je šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić.

– Srpski glasači su važni, zbog značajne zajednice naših sunarodnika u 10 od 15 neopredijeljenih američkih država, odlučujućih za izbor predsjednika – rekao je Kesić.

On je dodao da, uprkos inicijativi „Srbi za Trampa“, i Bajdenova kampanja pokušava da osvoji srpske glasače, pa je u posljednjih mjesec dana više puta razgovarala sa predstavnicima srpske zajednice u SAD, kontaktirala srpske medije nudeći intervjue. I Kesić je učestvovao u razgovoru sa gospođom Džil Bajden.

Kesić je naveo da, pri tome, Bajden zaobilazi ranije antisrpske stavove i poziva se na vrijeme kada je kao potpredsjednik dolazio u Beograd, ističići dobre odnose sa srpskim vlastima.

Ali, dodao je Kesić, kada Bajden razgovara sa Bošnjacima ili Albancima u SAD, podsjeća da je „gurao“ naoružavanje muslimana ili se zalagao za bombardovanje Srba.

Prema njegovoj ocjeni, ako Bajden pobijedi, Srbija i Republika Srpska bi trebalo da prežive percepciju da je to poraz i Srba, jer se suštinski ništa neće promijeniti.

Kesić je za „Večernje novosti“ istakao da je za Srbiju veoma značajno otvaranje kancelarije Američke agencije za razvoj u Beogradu, kao centra za cijeli region i vezu sa Vašingtonom, uz ocjenu da „vrijeme radi za Srbiju“.

Prema njegovim riječima, sve do Bila Klintona, kandidat za američkog predsjednika se uvijek pojavljivao u srpskoj Sabornoj crkvi u Milvokiju, da bi od devedestih godina to zamrlo, ali sada su ponovo među Srbima aktivne kampanje i republikanskog i demokratskog kandidata.

Srpski i američki publicista Srđa Trifković smatra da bi ostanak Trampa na mjestu američkog predsjednika značio kontinuitet politike koja neće od Srba praviti krivce, niti ispoljavati težnje da se okolni narodni zadovolje na štetu Srba.

Pobjeda Bajedna bi s druge strane, dodao je, bila loša za Srbe, jer su u njegovom timu ljudi koji su gradili karijeru na srbofobiji, kao što su Entoni Blinken, zatim Nikolas Berns, Mišel Flornoj, Samanta Pauer i Evelin Farkas.

Bajdenovu eventualnu pobjedu Trifković vidi kao povratak antiruskog tona, dok bi pobjeda Trampa značila izbjegavanje novih ratnih žarišta.

Изворlat.rtrs.tv
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Ima li zloupotrebe: Šta snimaju nove kamere u Banjaluci?

Desetak novih kamera na desetak novih lokacija u Banjaluci pojavilo se u prethodnih mjesec dana. Nema zvaničnog objašnjenja čemu će konkretno da...

Mjere vlade nisu dale rezultate: Povrtari traže pomoć

Povrtari u Republici Srpskoj traže hitnu intervenciju Vlade Srpske zbog stanja u poljoprivredi nakon epidemije virusa korona, jer kako kažu, mjere Vlade...

Početak krize: Manji priliv sredstava iz dijaspore

Korona kriza drastično je u Bosni i Hercegovini smanjila priliv novčanih doznaka iz dijaspore. Od aprila do juna ove godine dijaspora je...

BROJKE OTKRIVAJU KO JE NAJUGROŽENIJI Ovi građani su na NAJVEĆEM UDARU korona virusa

Srbija je danas oborila neslavan rekord kada je riječ o zaraženima korona virusom na dnevnom nivou. Desilo se ono...

Повезане новости

Dušan Kozić novi predsjednik Skupštine Asocijacije „Stvaraoci Srpske“

Dušan Kozić novi je predsjednik Skupštine Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", a doživotni počasni predsjednici su Božidar Vučurević, Vojislav Maksimović i Dragan Mićić,...

Kalinić: Osnivanje Skupštine je smislen odgovor na ignorisanje srpskog naroda u BiH

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić istakao je da je odluka o osnivanju Skupštine srpskog narodaa u BiH, koja je...

Ruski MMA borac ubijen u restoranu

MOSKVA - Ruski MMA borac Šamil Abdulmuslimov ubijen je na hladnokrvan način u jednom restoranu u gradu Hasavjurt. Abdulmuslimova...

Moskva žarište u Rusiji sa 4.500 novooboljelih dnevno

MOSKVA - Moskva je žarište ruske epidemije korona virusa sa skoro 4.500 novooboljelih svakodnevno. U posljednja 24 sata hospitalizovano...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x