8.9 C
Sarajevo
субота, 24 октобра, 2020

Vulin: Vojno zdravstvo spremno za novi udar korone

BEOGRAD – Vojno zdravstvo je spremno za novi udar korone, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin prilikom današnjeg obilaska vojne kovid bolnice VMC Karaburma, u kojoj je trenutno 41 pacijent s teškom kliničkom slikom.

Vulin je rekao da su obavljene sve potrebne nabavke, da ima više nego dovoljno maski, skafandera i zaštitne opreme, da je kupljena nova medicinska oprema i da su opremljene sve vojne bolnice koje se bave kovid pacijentima, ali i one koje se bave nekovid pacijentima.

„Vojno zdravstvo je pokazalo koliko vredi u prvom i u drugom talasu borbe s virusom. Ali to će pokazati i u trećem talasu ili kad god to bude bilo potrebno“, kaže Vulin koji je vojnu kovid bolnicu VMC Karaburma obišao s načelnikom Uprave za vojno zdravstvo general-majorom dr Uglješom Jovičićem.

Naglasio je da je urađeno sve što je u ljudskoj moći, u moći Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Uprave za vojno zdravstvo.

„Spremno čekamo sledeći talas, i još jednom, i ovim putem želim da upozorim sve naše građane da nam niko ne može pomoći ako ne pomognemo sami sebi“, poručio je ministar.

Kako je saopštilo Ministarstvo, Vulin je napomenuo da nema tog vojnog ili civilnog zdravstva koje može da prihvati sve pacijente i izliječi sve koji bi mogli da se zaraze ukoliko zaraza bude nekontrolisana, ukoliko ne budemo nosili maske i ukoliko ne budemo vodili računa.

„Poštujte ono što vam kažu vojni lekari, poštujte ono što vam kaže struka, vodite računa“, naglasio je ministar odbrane i dodao da samo mi možemo da pobedimo epidemiju i da ne možemo biti spremni za nju ukoliko ne radimo te male, jednostavne stvari.

Vojno zdravstvo je, kaže Vulin, spremno da pomogne svojoj zemlji, svojoj Vojsci i svim građanima Srbije.

„Imamo sve što je potrebno, u više nego dovoljnim količinama, ali molim vas da vodite računa jedni o drugima. Samo mi možemo da pomognemo jedni drugima“, zaključio je Vulin.

Komandant vojne bolnice Karaburma pukovnik dr Ivo Udovičić zahvalio je ministru Vulinu za sve što je u proteklom periodu učinio da ta bolnica funkcioniše odlično i da ima odlične rezultate.

Naveo je da je „zatišje“ između dva talasa iskorišćeno za njeno renoviranje i da su uslovi za liječenje sada dvostruko bolji.

„Trenutno u Vojnoj bolnici Karaburma imamo 41 pacijenta, i to su sve teške pneumonije i životno su ugroženi. Među njima je i sedmoro na intenzivnoj nezi i mi se svakodnevno borimo za njihove živote“, rekao je Udovičić.

Prema njegovim riječima, tokom septembra osoblje te bolnice je koristilo godišnje odmore, bolnica je renovirana i sada se sve sprema za novi talas koji je uveliko počeo.

„Očekujemo veliki priliv pacijenata, očekujemo teške pneumonije, jer su sada uslovi za transmisiju virusa daleko veći“, naveo je pukovnik dr Udovičić, dodajući da se u prethodnom periodu, uz restriktivne mjere, virus savladao, ali on nije otišao.

On je podsetio da u toj bolnici od osoblja niko nije bio zaražen, da su i sada svi zdravi, kao i da je bolnica dobila najviše ocjene od kineske i ruske delegacije eksperata koje su boravili u našoj zemlji.

„Mi smo spremni za novi talas, kapacitet ove bolnice i nove bolnice je oko 135-140 kreveta, u zavisnosti od broja pacijenata koji su na intenzivnoj njezi. Nadamo se najboljem, ali smo spremni i za najgore“, poručio je pukovnik dr Udovičić.

Kako je saopšteno, načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major dr Jovičić sa saradnicima, informisao je ministra Vulina o stanju u ustanovama vojnog zdravstva, kao i o preduzetim mherama u vezi sa borbom protiv infekcije.

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Ima li zloupotrebe: Šta snimaju nove kamere u Banjaluci?

Desetak novih kamera na desetak novih lokacija u Banjaluci pojavilo se u prethodnih mjesec dana. Nema zvaničnog objašnjenja čemu će konkretno da...

Mjere vlade nisu dale rezultate: Povrtari traže pomoć

Povrtari u Republici Srpskoj traže hitnu intervenciju Vlade Srpske zbog stanja u poljoprivredi nakon epidemije virusa korona, jer kako kažu, mjere Vlade...

Početak krize: Manji priliv sredstava iz dijaspore

Korona kriza drastično je u Bosni i Hercegovini smanjila priliv novčanih doznaka iz dijaspore. Od aprila do juna ove godine dijaspora je...

BROJKE OTKRIVAJU KO JE NAJUGROŽENIJI Ovi građani su na NAJVEĆEM UDARU korona virusa

Srbija je danas oborila neslavan rekord kada je riječ o zaraženima korona virusom na dnevnom nivou. Desilo se ono...

Повезане новости

BROJKE OTKRIVAJU KO JE NAJUGROŽENIJI Ovi građani su na NAJVEĆEM UDARU korona virusa

Srbija je danas oborila neslavan rekord kada je riječ o zaraženima korona virusom na dnevnom nivou. Desilo se ono...

Otac osumnjičen da je seksualno zlostavljao petogodišnjeg sina

Muškarac iz Sremske Mitrovice osumnjičen je da je seksualno zlostavljao petogodišnjeg sina. Slučaj je nadležnima prijavio ljekar kod kojeg...

Na njivi zatekao tijelo u fazi raspadanja

Tijelo u fazi raspadanja nađeno je danas oko 11 časova pored pruge između sela Martinac i Kuzmin u Sremskoj Mitrovici, u njivi.

Tragedija u Nišu: Tinejdžer (15) preminuo nasred ulice

NIŠ - A. Ć. (15) preminuo je prošle noći u Nišu. On je, kako javlja portal "Objektiv"...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x