17.4 C
Sarajevo
понедељак, 26 октобра, 2020

Održan 4. festival izvornog srpskog pjevanja ,,Sokolac 2020″

Četvrti festival izvornog srpskog pjevanja „Sokolac 2020“, na kojem je učestvovalo više izvornih grupa i guslara iz Republike Srpske, Srbije održan je danas u Sokocu, uz poštovanje svih mjera zaštite od virusa Kovid – 19.

Organizator ove manifestacije Nedeljko Žugić kazao je da se festival realizuje u okviru projekta Udruženja za informativno kulturnu djelatnost „Sveti Sava” sa Pala, u partnerstvu sa sokolačkim Kulturno – umjetničkim društvom „Zavičaj”.

– Zamisao je bila da se ovim saborom pokažu naši izvorni pjevovi, upjevavanja i natpjevavanja. Romaniju sam izabrao zato što je ona centralna visoravan, naša „apostolska gora“ i odavde sve treba da krene. Konkurs je javno objavljen, trudili smo se da pozovemo sve grupe sa Sarajevsko – romanijske regije i Gornjo – drinske regije, ali su nam se odazvala i kulturna društva iz Srbije. Saborovanje je revijalnog karaktera, samo nastojimo promovisati srpsko izvorno pjevanje, da se vidi koliko se ko odlukuje po zavičajnom pjevu, jer toga nam nedostaje, utopili smo se u ravno pjevanje – naglasio je Žugić.

Potpredsjednik KUD-a „Zavičaj“ iz Sokoca Slobodan Komlenović, koje je partner u ovom projektu je istakao da njihovo udruženje zvanično postoji tri godine, od kada je i pokrenuto održavanje Festivala izvornog srpskog pjevanja.

– Nastojimo da budemo čuvari njegujući tradiciju izvornog pjevanja romanijskog kraja i Glasinca. Zbog trenutne epidemiološke situacije, nismo mogli da organizujemo manifestaciju kao prethodnih godina, ali smo zadovoljni što je tradicija nastavljena, što smo se uspjeli okupiti i predstaviti ono najbolje što znamo – pjevanje, koje se ne smije baciti u zaborav. Pazili smo na broj ljudi na jednom mjestu, pa smo napravili raspored nastupa, kako bi bile ispoštovane sve mjere Republičkog i opštinskog štaba za vanredne situacije – pojasnio je Komlenović.

Na saborovanju izvornog pjevanja učestvovala su kulturno – umjetnička društva koja su zvanično registrovana sa svojim obimnim biografijama.

Učešće je uzelo Guslarsko društvo „Rade Jamina“ iz Višegrada, a jedan od članova Petar Đukanović je rekao da pored guslarskog društva imaju i mušku pjevačku grupu.

– Njegujemo tradicionalnu izvornu pjesmu Romanije, sarajevskog polja i sada drinjske regije, jer smo u Višegradu ali smo svi iz Sarajeva. Trudimo se nastaviti svoje običaje, tradiciju, pa i pjesmu. Ovakva dešavanja i skupovi predstavljaju jedan biser, koji nas čini srećnim i zadovoljnim – dodao je Đukanović.

Jedna od brojnih grupa koje su učestvovale na saborovanju je Pjevačka ženska grupa „Treće doba“ iz Kosjerića, a predstavnik Milinko Milosavljević je naglasio da ženski vokali koji su stigli danas na Sokolac pjevaju više od pedeset godina.

– Nastupamo u mnogim gradovima širom regiona, osvajana su prva mjesta, poznati smo po pogačijadi, starom pjevanju kod Srba, učestvovali smo u snimanju više domaćih filmova, ali i brojnim televizijskim i radijskim emisijama – kazao je Milosavljević.

Učesnik pjevačke grupe „Dragačevski vez” Nadežda Zlatić iz Lučana, rekla je da učešće na ovom Saboru predstavlja lijepo druženje, kao i prenošenje običaja, pjesama i igara iz Srbije u RS.

– Imamo petnaest članova, grupu podmlađujemo, dovodimo mlade ljude, jer smo mi već u godinama, red je da mlada pokoljenja preuzmu glavne uloge. Prenosimo im pjesmu, običaje i kulturu našeg Dragačeva koje je poznato po trubi i Saboru u Guči. Prvi put smo u Sokocu, oduševljeni smo gostoprimstvom, nadamo se da će nam domaćini uzvratiti na isti način i posjetiti nas već naredne godine – istakla je Nadežda.

Četvrti festival izvornog srpskog pjevanja „Sokolac 2020“ su finansirali Ministarstvo spoljnih poslova Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, sa oko 2.480 KM.

Изворkatera.news
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Kakao čuva organizam

Kakao u svom izbornom obliku nema dodatne šećere tako da je ujutro posebno pogodan za jelo. Kakao nas...

Sistem kontrole ormarića za punjenje telefona razvijen na ETF-u (FOTO)

Svakodnevno i sve više koristimo mobilne telefone. Potrošnja baterije raste, a često zaboravimo na nošenje punjača i prenosnih baterija. Jedno od rješenja,...

Završen remont postrojenja RiTE Stanari

Kompanija EFT - Rudnik i termoelektrana Stanari završila je planski godišnji remont postrojenja, koje je ponovo priključeno na mrežu elektroenergetskog sistema BiH,...

Filipini na udaru tajfuna, hiljade evakuisane

Snažan tajfun Molavi pogodio je Filipine i primorao hiljade seljana da se evakuišu prema bezbjednim zonama u pokrajnama južno od prestonice Manile.

Повезане новости

Sistem kontrole ormarića za punjenje telefona razvijen na ETF-u (FOTO)

Svakodnevno i sve više koristimo mobilne telefone. Potrošnja baterije raste, a često zaboravimo na nošenje punjača i prenosnih baterija. Jedno od rješenja,...

Loše iskustvo našeg sugrađanina sa „Otvorenom mrežom“

Pojedini pacijenti koji su preko NVO “Otvorena mreža” išli na liječenje i transplantaciju organa u inostranstvo na račun ove organizacije uplaćivali su...

Zbog čega se pogrešno izvještava o virusu korona za Istočno Sarajevo?

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Sonja Karadžić Jovičević na "Fejsbuku" kritikovala je rad institucija koje objavljuju broj zaraženih virisom korona, zbog...

Prikupljeno 1.240 KM za liječenje Vanje i Dajane

Na Palama je danas organizovana humanitarna akcija za liječenje Vanje Mirković i Dajane Lazarević iz ove lokalne zajednice, na kojoj je prikupljeno...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x