8.9 C
Sarajevo
субота, 24 октобра, 2020

Jahorina ne privlači kreditore

Intezivna medijska kampanja Olimpijskog centra “Jahorina”, kojom se na ovu planinu pokušavaju privući turisti i investitori, ne privlači previše bankare.

Od 75 miliona, koliko je Uprava pokušala da preko kredita prikupi za ostvarivanje svojih planova, uspjeli su da obezbijede 43,3 miliona KM, saznaje portal CAPITAL.

Iz Nadzornog odbora preduzeća poručuju kako je to sasvim dovoljno da se krene u investicioni ciklus, kao i da ne žure previše sa zaduživanjem s obzirom da je plan da se sredstva iskoriste u naredne tri godine.

Tender za kreditno zaduženje uprava akcionarskog društva raspisala je početkom avgusta. Prvobitni plan je bio da se podignu četiri kredita, od čega tri po 20 miliona maraka te jedan od 10 miliona.

Međutim, desetak dana kasnije, došlo je do promjene plana, pa je nabavka podijeljena na šest dijelova, odnosno u ovom slučaju šest kredita, ukupne vrijednosti 75 miliona KM.

Za kredit od 23,4 miliona KM “Jahorini” se ponudila “Sberbank” Srbija, drugi od 10 miliona isplatiće “Sparkasse Bank” Sarajevo, a treći u istom iznosu će dati “Nova Banka” Banjaluka.

Za preostala tri kredita od po 10 miliona maraka, nije bilo zainteresovanih finansijskih institucija.

Zbirno gledano, od 75 miliona maraka koliko je bilo planirano, prikupljeno je 43,3 miliona KM na koji će samo po osnovu troškova i kamata biti plaćeno dodatnih 11,7 miliona maraka.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina” Nedeljko Elek za portal CAPITAL tvrdi kako je postojala ponuda i za prostalih 30 miliona maraka, ali da se nije išlo u to zaduženje, jer je riječ o novcu za projekte koji se neće raditi u ovoj godini.

“Bio bi loš potez da u ovoj godini povučemo svih 99 miliona maraka i da na njih plaćamo kamatu, a sa druge strane zbog vremenskih uslova ne možemo da realizujemo poslove koji su planirani za narednu sezonu. To bi nam bio bespotreban trošak”, kaže Elek.

Najavljuje kako će se kroz nekoliko dana krenuti u izradu projektne dokomentacije za sportsku halu, nakon čega će biti raspisan i tender za izgradnju.

“Nakon toga toga raspisujemo tender za gondolu Pale – Jahorina”, zaključio je Elek.

Изворkatera.news
guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Погледај све коментаре

Најновије

Ima li zloupotrebe: Šta snimaju nove kamere u Banjaluci?

Desetak novih kamera na desetak novih lokacija u Banjaluci pojavilo se u prethodnih mjesec dana. Nema zvaničnog objašnjenja čemu će konkretno da...

Mjere vlade nisu dale rezultate: Povrtari traže pomoć

Povrtari u Republici Srpskoj traže hitnu intervenciju Vlade Srpske zbog stanja u poljoprivredi nakon epidemije virusa korona, jer kako kažu, mjere Vlade...

Početak krize: Manji priliv sredstava iz dijaspore

Korona kriza drastično je u Bosni i Hercegovini smanjila priliv novčanih doznaka iz dijaspore. Od aprila do juna ove godine dijaspora je...

BROJKE OTKRIVAJU KO JE NAJUGROŽENIJI Ovi građani su na NAJVEĆEM UDARU korona virusa

Srbija je danas oborila neslavan rekord kada je riječ o zaraženima korona virusom na dnevnom nivou. Desilo se ono...

Повезане новости

Očekuje se uvođenje novih mjera (VIDEO)

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa testiran je 1.201 uzorak, a virus korona registrovana je kod 582 osobe. Epidemiološka sitiuacija se...

Sokolac: Poznat identitet uhapšenih zbog premlaćivanja mladića (VIDEO)

Službenici Policijske uprve Istočno Sarajevo uhapsili su u Sokocu tri lica lica zbog sumnje da su pretukli sugrađanina, nanijevši mu teške tjelesne...

MINA KOSTIĆ O TUČI SA INDI ARADINOVIĆ: Bila je bezobrazna, nije htela da se povuče! Nisam znala kako DRUGAČIJE!

Jedan od najvećih estradnih skandala, tuča između Mine Kostić i Indire Aradinović Indi na Grandovom festivalu 2008. godine, i dan-danas se prepričava.

Vuković pozdravio formiranje Komisije za istraživanje zločina nad Srbima u Sarajevu

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković pozdravio je formiranje Komisije koja će se baviti dokazivanjem istine o događajima u Sarajevu od 1991. do...
0
Коментариши ову вијест...x
()
x